Az unió vizsgálja a munkaerő-áramlást sújtó korlátokat

Megkezdődött az Európai Unió tagországai között pénteken az egyeztetés arról, szükséges-e korlátozni a 2006 utáni években is a tavaly csatlakozott új országokból érkező munkavállalók szabad EU-beli munkavállalását, jelentette be Vladimír Spidla, a témáért felelős európai biztos pénteken.

A kelet- és közép-európai országok - köztük Magyarország - csatlakozási tárgyalásai során az unió régebbi tagállamainak nagy része átmeneti korlátozásokat alkudott ki a keleti munkaerő beáramlása ellen, attól tartva, hogy olcsó és tömeges munkakereső-vándorlás indul meg nyugat felé. Abban is megállapodtak, hogy a korlátozásokat két évvel a bővítés után, tehát 2006. májusi hatállyal felülvizsgálják.

Ez a folyamat kezdődött meg pénteken egy magas szintű - a tagországok, a bizottság és a szociális partnerek képviselőiből álló - munkacsoport létrehozásával. A testület feladata, hogy az eddigi tapasztalatok, statisztikák figyelembe vételével, információcserét folytatva előkészítse a tagállamok jövőre várt döntését. A cseh Spidla mindazonáltal az egyeztetés kezdetét bejelentve már emlékeztetett arra, hogy a rendelkezésre álló első adatok szerint a munkaerő-áramlás nem bizonyult drámainak, és a szociális rendszert sem zavarta meg azokban az országokban, ahol már most sem alkalmaznak korlátozásokat.

A 15 régebbi tagország közül csak Írország, Svédország és Nagy-Britannia nem korlátozza, már a belépéstől kezdve, az új tagországok polgárainak munkavállalását. A többi tagállamban érvényben vannak a legfeljebb hét évre szóló korlátozások, amelyeket a csatlakozási szerződés szerint előbb a bővítés után két, majd újabb három év múlva felül kell vizsgálni. 2009 májusától már csak azon tagállamok élhetnek korlátozásokkal, amelyek munkapiacán bizonyíthatóan súlyos zavarokat okoztak a keleti bevándorlók. Az új tagállamok közül Lengyelország, Magyarország és Szlovénia ugyancsak korlátozásokat alkalmazott a régiekkel szemben.

A tagországok a tervek szerint a jövő év folyamán döntenek az átmeneti intézkedések sorsáról. Előzőleg a brüsszeli bizottság még elkészít egy átfogó jelentést az intézkedések eddigi tapasztalatairól.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.