Szabad kapuk hétvégéje

Az idei örökség napok különlegessége, hogy immáron több tucat külföldi helyszín is bekapcsolódik a rendezvénysorozatba.

A Teve utcai rendőrszékháztól a kőszegi gyógypedagógiai intézményig - ismertebb nevén: "Iskola a határon" -, s az Országos Atomenergia Hivataltól az egri érseki pincerendszerig országszerte ötszáznál több izgalmas helyszín nyitja meg a kapuit a látogatók előtt a mostani hétvégén. Az örökségvédelmi hivatal honlapján (www.oroksegnapok.hu) még az utolsó napokban is nőtt a jelentkezők száma, s egyre több sétát, speciális programot hirdettek meg a szervezők. De elég a Pesti Est különszámát kézbe venni ahhoz, hogy lássuk: temérdek múzeumba, kastélyba, várba, közhivatalba nyerünk bebocsátást ezen a két napon, sőt a főváros XII. kerületében két társasház is várja az érdeklődőket.

"Kő kövön... marad" - hirdeti a Kulturális Örökség Napjai idei jelmondata, amire olyan helyszínek adnak fényes bizonyítékot, mint a komáromi Monostori-erőd, a romjaiból feltámadt budavári Sándor-palota vagy a még mindig romos, de immár izgalmas művészeti központként működő ferencvárosi Tűzraktár. Lovasberényben stílszerűen lovas kocsival járhatják végig az érdeklődők a Cziráky-kastélyt, a faluházat, a templomokat és a helyreállított zsidó temetőt, a pécsi Gyükésben pedig gyalogosan lehet fölkeresni a tettyei romokat, egy magánarborétumot, egy borpincét, végül pedig a Vidámparkot. Hasonlóan vidám dolognak ígérkezik a tabáni fesztivál, amelynek keretében vasárnap délelőtt a nagy múltú regattát is fölelevenítik a régi Tabáni Hajós Egylet emlékére.

Alighanem mindenki talál ezen a hétvégén kedvére való programot, habár kétségtelen, hogy ezúttal is a budapestiek lesznek előnyben: szinte minden kerület előrukkol valami különlegességgel. A józsefvárosi Horánszky utcában meg lehet nézni a fotóműteremből ismét egyházi színhellyé visszaalakuló egykori jezsuita kápolnát. Föl lehet mászni a Teréz-templom tornyába, végig lehet járni a XIV. kerületi Varga Márton Szakképző Iskola japánkertjét és botanikus parkját. A budafoki Seybold-pincében látható lesz a 216 hektoliteres betonhordó, és megnyitja kapuit a hajdani Pajor Szanatórium, később Vas utcai kórház. Ami a vidéki városokat illeti, Debrecenben például megnézhetnek az érdeklődők két zsinagógát, Ózdon a gyár hajdani kaszinójába és az Olvasóba látogathatnak, Kalocsán pedig rácsodálkozhatnak a vasútállomás gazdagon díszített érseki várótermére.

Az idei örökség napok különlegessége, hogy immáron több tucat külföldi helyszín is bekapcsolódik a rendezvénysorozatba. Romániában például a gernyeszegi Teleki-kastélyt, a nagykárolyi Károlyi-kastélyt és a keresdi Bethlen-kastélyt ajánlják a látogatók figyelmébe, míg Szlovákiában az alsósztregovai Madách-kastély és Fülek vára kínál érdekes látnivalót. Hogy merre érdemes menni, azt az épületekre kitűzött feltűnő, csillagos kék zászlók mutatják. Az előző évek tapasztalatai alapján a szervezők úgy vélik, akár kétszázezer érdeklődőt is vonzhat a hétvégi programsorozat, amelynek megnyitóját ma délután három órakor tartják Komáromban a Monostori Erőd Hadkultúra Központban. Beszédet mond Bozóki András kulturális és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter.

A Kulturális Örökség Napjai kivételes eseménynek számít a hazai kulturális életben. Tökéletesen működik ugyanis. A több mint húsz éve Franciaországból elindított kezdeményezés alig egy évtizede gyökerezett meg Magyarországon, és évről évre nagyobb visszhangra talál. Pár esztendeje még sokan értetlenül nézték a két napra kitűzött kék zászlókat, ma viszont százezreket vonzanak az egyébként szinte megközelíthetetlen közintézmények. Azok a hivatalok, kórházak, állami és önkormányzati épületek, amelyek izgalmas házakban működnek ugyan, de rendes körülmények között, ha egyáltalán, legfeljebb csak ügyfélként vehetjük szemügyre őket.

Ez a hétvége tehát kivételes, és ezt egyre többen tudják is. Különösen jól tudják azok a helyi közösségek, városvédő és lokálpatrióta körök, amelyek ilyenkor "társadalmi munkában" szervezik az ingyenes történeti sétákat és tárlatvezetéseket. Nem idegen a gondolat sok múzeumvezetőtől sem, sőt az utóbbi időben néhány társasház lakói is készek megmutatni értékeiket. A leghosszabb sor évről évre a közmilliárdokból pompásan felújított Sándor-palota előtt kanyarog. A köztársasági elnöki hivatal kapui - ez viszont igazi magyar unikumnak számít - kizárólag erre a hétvégére nyílnak meg a kíváncsi állampolgárok előtt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.