Nem kap esélyt a Sorstalanság

A papírformával szemben mégsem a Sorstalanság, hanem Mészáros Márta A temetetlen halott című munkája képviseli Magyarországot a 2005-ös Európai Filmdíjakra nevezett játékfilmek között - derül ki az Európai Filmakadémia (EFA) közleményéből.

Az EFA díjaira nevezett mintegy 46 film felét a legtöbb EFA-taggal rendelkező 20 európai ország - köztük Magyarország is - közvetlen szavazással juttatta a nevezettek közé. Az Európai Filmakadémia huszonöt magyar tagjától a legtöbb szavazatot Mészáros Márta filmje kapta, és így az idei év legjobb európai filmjei között szerepel.

A 2005-ös nevezettek másik felét az Európai Filmakadémia kuratóriuma választotta ki szakmai szervezetek, egyesületek, fesztiválok és a szaksajtó által ajánlott filmek közül. Sajnos ezek között nem volt további magyar film. (A nemzetközi kritikusokat tömörítő Fipresci ajánlásán még szerepelt a Sorstalanság.)

A nevezett művek közül az Ingmar Bergman és Wim Wenders által alapított akadémia 1600 tagja választja ki a különböző kategóriák jelöltjeit az elkövetkezendő hetekben. A jelöltek listáját a sevillai filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra november elején.

Vannak, akiknek nem kell megvárniuk a novembert, mert már tudják, hogy az Európai Filmdíjak jelöltjei között vannak. Cakó Ferenc Randevú című animációja a spanyolországi Valladolidban tavaly októberben elnyert UIP-rövidfilmdíjnak (United International Pictures) köszönhetően került egyenesen a jelöltek listájára. A játék- és dokumentumfilmek nevezési procedúrájával ellentétben a rövidfilmek esetében 12 európai filmfesztivállal együttműködve választja ki a jelölteket az EFA.

Szabó István Csodálatos Júlia című filmje is már biztos versenyző: a Jameson-közönségdíj jelöltjei között van 10 vetélytárssal a legjobb európai rendező kategóriájában. A Jameson-közönségdíjak sorsáról az európai mozik nézői döntenek, szavazni bizonyos napilapokban és szaklapokban, valamint közvetlenül a www.jameson.ie/peopleschoice honlapon lehet.

Tavaly a legjobb rendező kategóriájában Antal Nimródot jelölték Kontroll című filmjével, az operatőrök között pedig Koltai Lajost Szabó István Csodálatos Júliájának fényképezéséért.

A hivatalos díjátadó december 3-án lesz Berlinben, ahol 19 kategóriában hirdetnek majd győztest, többek között a legjobb európai film, rendező, operatőr, forgatókönyvíró, színésznő és színész, valamint zeneszerző díját. Az idén először a legjobbnak tartott vágót és dizájnert is díjazzák.

Jelenet A temetetlen halott címû Mészáros Márta-filmbõl
Jelenet A temetetlen halott címû Mészáros Márta-filmbõl
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.