Az-Zarkavi a síita szegényeket gyilkoltatja Irakban

Két újabb öngyilkos merényletet követtek el gépkocsiba rejtett robbanószerrel egy percen belül, egymástól egy kilométer távolságra Bagdad déli, síita szegények lakta Dúra negyedében tegnap a déli órákban.

A merényletekben legalább hét rendőr meghalt, és ezzel legkevesebb harmincegyre nőtt a csütörtöki bagdadi pokolgépes merényletek halottainak száma.

A fővárosban autós merénylő hajtott bele reggel egy rendőrségi járműoszlopba. A Dúra negyedben bekövetkezett robbanásban tizenhat rendőr és öt polgári személy vesztette életét.

A tegnapi bagdadi öngyilkos merényletek a szerdai példátlan támadássorozat folytatásának tekinthetők; akkor tucatnyi robbantásos merényletben 160-nál is több ember veszítette életét, a sebesültek száma meghaladta az 570-et. Ez volt az iraki főváros legvéresebb napja az iraki invázió kezdete, 2003 tavasza óta.

Abu Muszab az-Zarkavi, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnyának vezetője egy internetes üzenetben totális háborút hirdetett, és további merényletekkel fenyegette meg a megszállókkal együttműködő iraki síitákat. A The Times című londoni napilap - amerikai katonai hírszerzési forrásokra hivatkozva - azt írta, hogy az-Zarkavi a síiták elleni polgárháború kirobbantására egyesítette saját parancsnoksága alatt az iraki felkelőcsoportok jelentős részét, és robbantásos merényletek újabb hullámának elrendelésére készül.

A The Times által látott hírszerzési összefoglaló szerint a 16 ezresre becsült szunnita felkelő seregből 6700 a "keményvonalas iszlám fundamentalista", akikhez négyezer további felkelő csatlakozott egy másik, a megdöntött Baath-rezsimhez hű csoportból. A lap forrása szerint a legjobb fegyverekkel felszerelt felkelők - ha nincsenek amerikaiak a környéken - nyíltan járőröznek az utcákon, és végzik ki fényes nappal, közterületen a koalíciós erők informátorait.

A bagdadi merényletek sebesültjeit látják el egy közkórházban
A bagdadi merényletek sebesültjeit látják el egy közkórházban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.