Sólyom dicsérte az ENSZ-et

A világ az ENSZ nélkül ma kevésbé lenne biztonságos, szabad, igazságos és demokratikus - mondta a világszervezet csúcstalálkozóján Sólyom László. A magyar államfő hangsúlyozta, hogy a terrorizmus elleni fellépés közben is meg kell őrizni az alapvető emberi jogokat. A felszólalás másik súlypontja a környezetvédelem volt: Sólyom László új környezetvédelmi filozófia mellett érvelt.

A világ az ENSZ nélkül ma kevésbé lenne biztonságos, szabad, igazságos és demokratikus - mondta a világszervezet csúcstalálkozóján magyar idő szerint csütörtökre virradóra elhangzott felszólalásában Sólyom László. A köztársasági elnök szerint a most 60 éves ENSZ dicséretesen szolgálja az emberiség legjobb törekvéseit. Ugyanakkor új válaszokat sürgetett az új kihívásokra - elsősorban a terrorizmusra, a tömegpusztító fegyverek terjedésére és a szegénységre. Támogatásáról biztosította a főtitkár jelentésében is szereplő elvet, miszerint a biztonság, a fejlesztés és az emberi jogok kérdései kölcsönösen összefüggnek.

A magyar államfő a rövid beszéd viszonylag nagyobb szakaszát szentelte annak a problémának, hogy a terrorizmus elleni fellépés közben is meg kell őrizni az alapvető emberi jogokat. Ennek kapcsán hazánk támogatásáról biztosította a terrorizmusról kötendő átfogó konvenció tervét, üdvözölte az emberi jogi ENSZ-testület létrehozását, illetve bejelentette a budapesti székhelyű Demokratikus Átalakulás Nemzetközi Központja megnyitását. (Az intézet felállítását három éve Medgyessy Péter kormányfő kezdeményezte, amikor a Fehér Házban George W. Bush elnökkel találkozott.) A köztársasági elnök a kutató- és tanácsadó intézet támogatására szólította fel hallgatóságát.

A felszólalás másik súlypontja a környezetvédelem volt: Sólyom László a jövő nemzedékek érdekeit figyelembe vevő, új környezetvédelmi filozófia mellett érvelt. Magyarország, mint az elnök mondta, támogatja a környezetvédelem nemzetközi intézményi kereteinek erősítését és egy külön ENSZ-ügynökség létrehozását.

A jelentős nemzetközi fórumon Sólyom László nem mondott semmi olyat, ami ne vágna egybe a magyar kormány politikájával, ugyanakkor érezhető volt, hogy a beszéd prioritásait a köztársasági elnök határozta meg.

A köztársasági elnök több kétoldalú találkozót is lebonyolított. Sólyom László rövid, általában ismerkedő jellegű megbeszélést folytatott Szultan bin Abdul-Aziz szaúdi koronaherceggel, Branko Crvenkovszki macedón, Jorge Sampaio portugál, Alfred Moisiu albán, Stipe Mesic horvát, Traian Basescu román, Ivan Gasparovic szlovák és Kurmanbek Bakiev kirgiz elnökkel. A magyar államfő programjában emellett Central Park-i séta, múzeumlátogatás és az esti hazautazás előtt még egy koncert meghallgatása is szerepelt.

A köztársasági elnök az ENSZ szószékén
A köztársasági elnök az ENSZ szószékén
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.