A nagy forgatás

Steven Spielberg emberei - vagy tán maga Spielberg - szerint Budapest történetének legfontosabb eseménye, hogy a rendező a városban forgatja München című filmjét, legalábbis ezt olvasom több hírben.

Állítólag ezzel az érvvel tessékelték el a rossz helyen parkolókat a felvételek helyszíneiről. A kijelentés tartalmát kár volna komolyan venni. Napirendre is térnénk fölötte, ha értenénk az okát: mivel szolgált rá a város a sértésre?

Tény, hogy a forgatás jelentős esemény volt, de ha csak az eddigi budapesti filmforgatásokat vesszük (és a millenniummal meg a második világháborúval meg sem próbáljuk összevetni), kapásból mondhatunk három hasonló jelentőségűt. Tehát a mozinál maradva: legalább ekkora port vert fel Michael Jackson Felvonulási téri akciója vagy a Madonna-féle Evita, nem is beszélve a Brad Pitt és Robert Redford főszereplésével felvett Kémjátszmáról. Budapest ezeknek is díszletül szolgált, csak sajnos a filmekben a város nem a saját nevén jelent meg: hol Buenos
Aires volt, hol Kelet-Berlin.

Mint ahogy Spielberg filmjében sem budapesti helyszínként szerepel az Andrássy út, a Szabadság tér, a Madách köz és a többi nevezetesség, hanem párizsiként, londoniként, rómaiként és amszterdamiként. Legfeljebb a háttéranyagokban fog megjelenni, hogy mindezt nálunk vették fel - nagy figyelmesség volna a produkció részéről, ha azokból az anyagokból legalább kimaradna, hogy ez volt "Budapest történetének legjelentősebb eseménye".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.