Hét díszpolgárjelölt

Csak a jövő héten dönt a városházi eseti bizottság az idei, budapesti díszpolgári címre javasolt személyek listájáról - tudtuk meg Pálinszki Antaltól, a grémium MSZP-s elnökétől.

Az eseti bizottság tegnap döntött volna a Fővárosi Közgyűlés elé a hónap végén kerülő végleges javaslatról, de a testület nem volt határozatképes.

Demszky Gábor főpolgármester az idén Fischer Iván karmestert és Kornai János közgazdászt javasolja Budapest díszpolgárának. A városháza eseti bizottságának legutóbbi ülésén az MSZP-SZDSZ-koalíció képviselői további öt nevet javasoltak, két zeneszerzőét, egy irodalmár egyetemi tanárét, egy sportriporterét, valamint egy színésznőét. Az ellenzék nem javasolt díszpolgárjelöltet.

Három tucat javaslat érkezett a bizottsághoz a Pro Urbe Budapest-díjra, a városatyák szeptember végén hat jelöltről döntenek. A főpolgármester négy közéleti személyiséget javasolt: Jurij Ljubimov rendezőt, Nádas Péter írót, Wolfgang Rothot, az Európai Beruházási Bank alelnökét, valamint Vágó István újságírót.

A kitüntetésekről a hónap végén dönt a Fővárosi Közgyűlés, az elismeréseket pedig november 17-én, a főváros egyesítésének napjára emlékező ünnepi közgyűlésen adják át.

A főváros által adományozott elismerések - amelyek pénzzel nem, csupán megtisztelő címmel járnak - az utóbbi években váltak a szokásos politikai csatározások eszközeivé. Két évvel ezelőtt a fővárosi MIÉP-frakció nemmel szavazott a második világháború idején magyar zsidók ezreit megmentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg díszpolgárrá avatásakor. Heves vitát váltott ki tavaly Sztálin 1947-ben odaítélt budapesti díszpolgársága is. A politikai gordiuszi csomót végül jogi csavarral vágták át: miközben nem érvénytelenítették a generaliszszimusz kitüntetését - mondván, még így sem akarják utólag átírni a történelmet -, határozatba foglalták, hogy az egykori szovjet diktátor nem méltó az elismerésre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.