Új eljárás lignitügyben

Ma újrakezdődik a Vas megyei Torony község térségében található lignit ügyének tárgyalása a Veszprém Megyei Bíróságon, mert júniusban a Legfelsőbb Bíróság (LB) egy felülvizsgálati kérelem alapján új eljárást rendelt el a négy éve folyó perben.

Mint korábban beszámoltunk róla, legutóbb a Vas Megyei Közigazgatási Hivatal felülvizsgálati kérelmében kifogásolta a Veszprém Megyei Bíróság döntését, amelynek alapján a Magyar Bányászati Hivatal engedélyezte a kutatófúrásokat a Nógrádszén Kft. részére a magyar-osztrák határtérségben. Az engedély megadása nemcsak az önkormányzatiság elvét, hanem más hatályos jogszabályokat is sértett, állapította meg az LB állásfoglalása.

A terv ellen - mely a térségben található mintegy 300 millió tonnányi lignit felszínre hozására és hőerőmű építésére is vonatkozhat - már évek óta tiltakoznak a Szombathelytől a nyugati határig húzódó területen élők, mondván: a külszíni fejtés teljesen tönkretenné a szubalpin táj természeti és épített értékeit. Szakértők szerint - s ebben bízik többek között Joó Imre toronyi polgármester is - az új eljárásban már nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy időközben a térség tizenhárom önkormányzata az ott élő mintegy százezer ember környezetének és egészségének védelmében új rendezési terveket készíttetett, melyben megtiltják területükön a bányászati tevékenységet.

A kormány nemcsak elvileg, hanem anyagiakkal is támogatta az új rendezési terveket: a költségekhez 25 millió forinttal járult hozzá. A lignitkutatást és a bányászatot elutasítják a szomszédos Ausztriában élők is: a burgenlandi törvényhozás egyhangúlag tiltakozott a terv ellen mondván, hogy a megújuló energiatermelést tartják megoldásnak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.