Putyin a nácizmushoz hasonlítja a terrorizmust

Az ENSZ-nek a terrorizmus elleni küzdelem alapvető koordinációs központjává kell válnia - jelentette ki csütörtökön a világszervezet csúcsértekezletén Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a terrorizmust a nácizmus ideológiai örökösének nevezte.

Putyin az ENSZ New York-i székhelyén rendezett jubileumi csúcsértekezlet második napján mondott beszédében abbéli meggyőződését hangoztatta, hogy korunkban a terrorizmus jelenti a legfőbb veszélyt az emberi jogokra és szabadságjogokra, illetve az államok és népek tartós fejlődésére nézve.

Az orosz elnök úgy vélekedett, hogy éppen emiatt az ENSZ-nek és Biztonsági Tanácsának kell a terrorizmus - "mint a nácizmus ideológiai örököse" - elleni küzdelem alapvető koordinációs központjává válnia. A világszervezetnek kell összehangolnia a múltból fennmaradt regionális konfliktusok rendezését is, hiszen a terroristák és szélsőségesek ezeken "élősködnek", kiaknázva a vallási, etnikai és társadalmi szembenállásból fakadó történelmi terhet.

A csúcsértekezlet egyik fő témájával, az ENSZ megreformálásával kapcsolatban Putyin szükségesnek vélte a világszervezet átalakítását, a megváltozott körülményekhez való hozzáigazítását, de e folyamatnak szerint alkotó jellegűnek kell lennie. Ennek során figyelembe kell venni a tanulságokat, de az ENSZ vívmányait is, s a folyamatnak inkább egyesítő, mint megosztó jelleget kell öltenie. Az ENSZ tekintélyének és legitimitásának megerősítése, illetve a XXI. század kihívásainak való hatékonyabb megfelelése csakis széles körű egyetértéssel érhető el - hangoztatta Putyin.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.