Igent kapott az ENSZ reformja

Kofi Annan: "Mindannyian többet akartunk, de munkához láthatunk azzal, amit végül kaptunk."

- Vagy a remény fog hódítani, vagy az erőszak - jelentette ki tegnap George W. Bush. Az amerikai elnök az ENSZ fennállásának 60. évfordulója alkalmából rendezett csúcstalálkozón beszélt. A konferenciára eltérő adatok szerint 150-170 állam- és kormányfő érkezett New Yorkba. Az egyik hiányzó Bassár el-Aszad szíriai elnök, akit egy nappal korábban katonai erő alkalmazásával fenyegetett a bagdadi amerikai nagykövet.

Bush beszédéből nem következik, hogy az USA újabb konfliktusokat keresne. Az elnök azt mondta, a nemzetközi közösségnek meg kell oldania azokat a problémákat, amelyek az elnyomásban élőket a terrorizmushoz vezetik, mert a "félrenézés" nem eredményez biztonságot. Azt is elismerte, hogy a terrorizmus elleni háborút nem lehet csak katonai eszközökkel megnyerni. Bush támogatást ígért a szegénység megoldásához, és megköszönte a hurrikán után ajánlott külföldi segítséget.

A csúcstalálkozó előtti közös reggelire érkező állam- és kormányfőket Kofi Annan köszöntötte. Megnyitóbeszédében az ENSZ-főtitkár nem titkolta csalódottságát, amiért nem sikerült elfogadni az eredeti, a Biztonsági Tanács kibővítésére is kiterjedő átszervezési javaslatot. - Még nem értük el azokat az átfogó és alapvető reformokat, amelyekre az én, és sokak mások hite szerint szükség lenne - mondta Annan, aki szerint azzal a dokumentummal is meg lehet kezdeni a munkát, amely végül megszületett. A 37 oldalas határozati javaslatot kedden késő este mind a 191 tagállam elfogadta. Ezzel eredményes lett a jubileumi konferencia.

A dokumentum azonban nem határozza meg, pontosan mi is a terrorizmus - mindössze azt sikerült elérni, hogy leszavazták az arab országok javaslatát, amely a "nemzeti felszabadítás" nevében a polgári célpontok elleni támadásokat is jóváhagyta volna. A fejlődéssel foglalkozó fejezet támogatásáról biztosítja az úgynevezett milleniumi célokat - de mint a közgyűlés távozó elnöke, a gaboni Jean Ping keserűen megjegyezte, nem volt meg a politikai akarat egy XXI. századi Marshall-tervhez. Tegnap a BT a terrorizmus elleni fellépésről tartott ülésén is a tagállamok állam- és kormányfői vezették hazájuk küldöttségét. Bush felszólalásában azt mondta, hogy a terror az eltérő véleményeket nem tűrő, radikális ideológiákból fakad.

A csúcstalálkozó első napján, de lapunk zárta után, magyar idő szerint késő éjszaka került sor Sólyom László köztársasági elnök felszólalására.

Az Egyesült Államok és India kezdeményezésére szerdán az ENSZ csúcstalálkozója alkalmából a világszervezet székházában különtalálkozót tartottak azok az országok, köztük Magyarország, amelyek kezdeményező szerepet játszottak a Demokrácia Alap létrehozásában.

Tajvan tovább vár az ENSZ-tagságra

Tajvan az idén is, sorrendben immár tizenharmadik éve, hiába kérelmezte felvételét az ENSZ-be. A közgyűlés illetékes bizottsága kedden elutasította, hogy az ENSZ jubileumi, 60. ülésszakának napirendjére tűzzék Tajvan tagságának megvitatását. Az általános bizottság, amelyben mind a 191 tagállam képviselve van, döntését konszenzussal, és nem szavazással hozta. Tajvan szigete Kínai Köztársaság részeként az ENSZ alapító tagja volt, utóbb, 1971-ben viszont - amikor Richard M. Nixon amerikai elnök elfogadta az egy Kína-elvet - helyét, így a Biztonsági Tanács állandó tagságát a Kínai Népköztársaság vette át. Felvételi kérelmét Tajvan most azzal indokolta, hogy 23 millió lakosával, gazdasági súlyával a világszervezet tagjainak többségét megelőzi. (Munkatársunktól)

Külön találkozást tartottak a Demokrácia Alapítói. Képünkön: George W. Bush két oldalán Sólyom László és Kofi Annan
Külön találkozást tartottak a Demokrácia Alapítói. Képünkön: George W. Bush két oldalán Sólyom László és Kofi Annan
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.