Az első fél évben pozitív a főváros pénzügyi mérlege

A fővárosi önkormányzat idei, mintegy 438 milliárd forintos költségvetéséből az első fél évben több mint 171 milliárdos bevétel és 159 milliárdos kiadás valósult meg - ismertette Ikvai-Szabó Imre.

A gazdálkodásért is felelős főpolgármester-helyettes az MTI-nek elmondta, hogy tegnap a törvényben előírt szeptember 15-i határidő előtt eljuttatták az első félévi pénzügyi beszámolót a képviselőknek. A Fővárosi Közgyűlés szeptember végi ülésén tárgyal az anyagról.

Az önkormányzat könyvvizsgálója a beruházásoknál, felújításoknál szerény, illetve alacsony - 28,9, illetve 4 százalékos - kiadást jelzett, azaz az erre az évre tervezett beruházásoknak és felújításoknak csupán ekkora százaléka valósult meg az első fél évben. Ezekből az adatokból azonban nem lehet semmilyen következtetést levonni - hangsúlyozta a szabad demokrata politikus. Moskovits Péter (MSZP), a pénzügyi bizottság elnöke is úgy látja, hogy a beruházások a második fél évben teljesülnek. Mindketten felhívták a figyelmet, hogy az út- és hídfelújítások kivitelezési munkái gyakorlatilag júliusban kezdődtek.

Az idei évre tervezett 48 milliárd forintos hitelfelvételből az első fél évben 4,2 milliárd történt meg. A főpolgármester-helyettes közölte: nem kizárt az sem, hogy végül is a tervezettnél kevesebbet vesznek fel. A szeptemberi közgyűlésen egyébként 15 milliárd forintos hitelről döntenek.

Egyes bevételek azonban késnek: nem kapta még meg az önkormányzat az államtól azt a 2,1 milliárdot, ami a szennyvíztisztító korszerűsítéséhez, valamint azt a 2,6 milliárdot, ami a szemétégető felújításához járna a fővárosnak. A főpolgármester-helyettes szerint adminisztratív oka van a késlekedésnek. Szintén késik a vízművektől és a csatornázási művektől esedékes több milliárd forintos sikerdíj- és osztalékbevétel, azt azonban, hogy miért nem kapta meg a pénzt a főváros az első fél évben, Ikvai-Szabó nem tudja. A gázműtől és az Elműtől azonban már befolyt 2,3, illetve 1,5 milliárd forint.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.