Átalakul a közterület-felügyelet

Az emberek felett nem felügyeletet gyakorlunk, hanem együttműködünk velük - akár hitvallásként is értelmezhető Barna Sándor, a Fővárosi Közterület-felügyelet megbízott vezetőjének a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottsága előtt elhangzott mondata.

Ezt azzal kapcsolatban jelentette ki, hogy a bizottság tegnapi ülésén elfogadták a felügyelet szervezeti és működési szabályzatának módosítását, amely valójában az eddiginek egy finomított, átgondoltabb és mindenekelőtt állampolgár-barátibb változata. Legalább is Danielisz Béla, a bizottság elnöke szerint, akit a testület ellenzéki tagjai természetesen már a felügyelet korábbi vezetőjének leváltása óta erősen támadnak.

Mint arról beszámoltunk, a főpolgármester kezdeményezésére, a bizottság egyetértésével a nyáron menesztették a felügyelet előző igazgatóját. Feladatkörét teljes jogkörrel felruházva Barna Sándor, a rendszerváltás éveinek budapesti rendőrfőkapitánya vette át. Augusztus 24-én a bizottság kiírta a direktori poszt betöltésére a pályázatot, amelyre e hónap végéig lehet jelentkezni. Bár véglegesített vezetője egyelőre nincs a felügyeletnek, a bizottság elfogadta az SZMSZ módosítását, amely ellenzéki képviselők szerint meglehetősen furcsa eljárás. Kupper András, a Fidesz-frakció vezetője ezenkívül konkrét vádakat is megfogalmaz: olyan - álláspontja szerint - törvénytelen jelenségeket sorol, amelyeket a bizottság elnökének ámokfutásaként aposztrofált.

Szerinte "alkalmatlan, de megbízható elvtárs" került a korábbi "tervszerűen és takarékosan gazdálkodó szakember" helyére. Kupper egyebek között azt állítja, hogy a korábbi igazgatót azért menesztették, mert az nem volt hajlandó másra fordítani a létszámfejlesztésre a főváros által megszavazott 250 millió forintot, nem úgy, mint a jelenlegi megbízott igazgató. A frakcióvezető számos egyéb vádat is megfogalmaz, például hogy felduzzasztják az adminisztratív állományt az utcán dolgozók rovására, vagy hogy visszaminősítették a korrupció ellen eddig eredményesen küzdő osztályt. A vádakat Danielisz Béla - mint mondta - feleslegesnek tartja tételesen cáfolni. Annyit mondott: Kupper Andrásról már többször bebizonyosodott, hogy valótlanságot állít.

Danielisz szerint abban sincs semmi furcsa, hogy az SZMSZ-t az igazgató megválasztása előtt módosították. Jelenleg is van vezetője a közterület-felügyeletnek, de a módosított szabályozással sem lesz nehéz azonosulnia a leendő vezetőnek. Az ugyanis csak finomítja, hatékonyabbá, polgárbarátabbá teszi a működést, egyszerűsíti az ügymenetet, pontosítja a felügyelet feladatait. Azt kellett eldönteni, hogy a pályázat eredményéig, illetve az új igazgató kinevezéséig halogathatják-e a hatékonyság javítását, vagy meglépik most, és az új vezetőnek már ennek a szabályozásnak megfelelően kell működnie.

Barna Sándor a bizottság előtt elmondta, mindenekelőtt a budapestiekkel kell elfogadtatni a felügyelőket, akiknek - mint fogalmazott - meg kell tanulniuk járni, viselkedni, öltözködni, fésülködni, cipőt pucolni és főleg kommunikálni az emberekkel. Tény, hogy könnyebb a thb (a sofőr távollétében kiszabott helyszíni bírság), mint szemébe nézni egy kutyasétáltatónak, és elmagyarázni, hogy tegyen rendet a kutyája után. Ezért huszonhárom felügyelő képzése már megkezdődött a Rendőrtiszti Főiskolán. Persze időbe telik, amíg mind a 373 közterület-felügyelő megtanulja kezelni a konfliktushelyzeteket, és képes lesz a toleranciára, valamint arra, hogy megtanulja, mi a különbség a személyi kontaktus és a thb között.

A volt főkapitány hangsúlyozta, hogy máris építik azokat a kapcsolatokat, amelyek eddig gyakorlatilag nem léteztek. Nélkülözhetetlen a szoros együttműködés az önkormányzatokkal, a rendőrséggel és más társszervekkel, de a civil szervezetekkel is. Ezért úgy próbálják felkészíteni a munkatársakat, hogy azok valóban alkalmasak legyenek arra, hogy megszüntessék a budapestiekben mélyen gyökerező előítéleteket a szürke ruhásokkal szemben.

A közterület-felügyelők fontosabb feladatai:

- a közterületek jogszerű használatának ellenőrzése, például engedély nélküli árusítás felszámolása;

- a közterület rendjének és tisztaságának megőrzése;

- szabálytalanul parkoló autók büntetése, kerékbilincs alkalmazása;

- járművek behajtási és parkolási engedélyeinek ellenőrzése, visszaélés és szabálytalanság esetén megbüntetése;

- a közterületen tárolt üzemképtelen járművek eltávolítása;

- a taxiállomások használatának ellenőrzése;

- a kóbor kutyák befogása, őrzése, értékesítése vagy ártalmatlanítása.

Megbízott igazgatójuk szerint mindenekelõtt a budapestiekkel kell elfogadtatni a felügyelõket
Megbízott igazgatójuk szerint mindenekelõtt a budapestiekkel kell elfogadtatni a felügyelõket
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.