Két keréken gyűlik a kritikus tömeg

A kerékpározás egészséges, környezetbarát, olcsó, a városon belül az egyik leggyorsabb közlekedési mód, emiatt a jövő egyik legfontosabb közlekedési eszköze - erre igyekszik felhívni a figyelmet a jövő csütörtöki, az Európai Mobilitási Hét részeként szervezett kerékpáros felvonulás.

Az eseményt harmadszor rendezik, legutóbb - tavasszal - tízezernél is többen vettek részt rajta, népszerűsítve a kerékpározást. Ez akkor sok autós körében nem igazán sikerült, mert a kerekezők óriási dugót okoztak a kora esti csúcsforgalomban. A szervezők most már előre elnézést kérnek a többi közlekedőtől, de meggyőződésük, hogy a biciklizés terjedésével az egész város csak nyerhet. Fennakadást most is fognak okozni, de a legutóbbinál talán kisebbet, a felvonulást ugyanis az autómentes napon rendezik, amikor amúgy is lezárják az Andrássy utat.

A felvonulást kerékpáros és környezetvédő civil szervezetek szervezik, és a kerékpározás népszerűsítése mellett fontos szerepe van annak, hogy a biciklisek megmutassák: csendesek, de sokan vannak. Erre utal az egyébként sok külföldi nagyvárosban is rendszeresen megszervezett esemény - sőt már nemzetközi mozgalom - elnevezése, a Critical Mass, azaz a kritikus tömeg. A kerékpárosok nem fenyegetnek, nem követelnek, csak megmutatják, hogy a bicikli nemcsak sporteszköz és gyerekjáték, hanem igen sokan használják a mindennapi közlekedésre. Még többen használnák, ha ehhez meglennének a megfelelő feltételek.

A felvonulás 22-én, csütörtök délután hatkor indul a Műjégpályától, és nagyjából másfél óra múlva oda érnek vissza a kerekezők. Az útvonal: Andrássy út-Deák tér-Károly körút-Astoria-Kossuth Lajos utca-Erzsébet híd-Attila út-Moszkva tér- Margit körút-Tölgyfa utca-Margit híd-Szt. István körút-Teréz körút- Oktogon- Olof Palme sétány. Az útvonal hossza 18 kilométer, a tempó 8-12 kilométer óránként, a távot a lezárt utakon a szervezők szerint egy kisgyerek is letekerheti.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.