Ablaknyitás a gumicsontot rágókra?

Elindult a gazdasági konzultáció - mely Orbán Viktor szerint pártszimpátia-mentes lesz. "Bármilyen kormány" alakul is 2006-ban, megkapja a nemzeti érdekeket szolgáló gazdasági tanulmányt.

"Milyen legyen az a gazdaságpolitika, mely a nemzet érdekeinek megfelel?" - a bejelentés szerint ezt hivatott meghatározni az Orbán Viktor által meghirdetett és Matolcsy György által vezényelt gazdasági konzultáció - a magyar gazdasági szereplők közreműködésével.

A Gellért Szállóban tegnap hivatalosan is kezdetét vette a gazdasági párbeszéd - sok-sok fórum, internetes "adójáték", majd a gazdasági programot népszerűsítő országjárás kíséri majd az akciósorozatot -, melyről Orbán Viktor azt mondta, hogy "ezt a növény- vagy állatfajtát nem lehet megtalálni a politikai évkönyvekben". Ezzel ugyanis a magyar gazdaságpolitikai gondolkodást szeretnék megváltoztatni oly módon, hogy a gazdasági élet szereplőinek a közakaratát fogalmazzák meg, pártszimpátiától mentesen. Hét téma köré szervezik a megbeszéléseket: gazdaságpolitika, az állam szerepe, a bürokráciamentes közigazgatás, radikális adóreform, munkahelyteremtés, EU-támogatások köre, hazai piacvédelem.

- A gazdasági konzultáció ablaknyitás egy olyan provinciális vidéken, ahol a régi rossz magyar gumicsontot rágják - hangoztatta Orbán Viktor, aki szükségesnek tartotta megjegyezni azt is, hogy a gazdasági konzultáció során nem kíván beleszólni a dolgok menetébe, "az nem áll pártirányítás alatt".

A gazdasági konzultáció eredményét felajánlják a következő kormánynak, "legyen az ilyen vagy olyan" - erről Matolcsy György beszélt, aki azt is elmondta, hogy háromszáz gazdasági szervezetnek küldtek részvételre invitáló levelet. Személyes konzultációsorozat is indul, melyre - Matolcsy György szavai szerint - "Orbán Viktor miniszterelnök urat is meghívják".

A nemzeti vagyonszerződés, illetve a privatizáció nem lesz a gazdasági konzultáció része - derült ki. Orbán Viktor munkatársunk kérdésére közölte, hogy az egy rövid akció, melyet gyorsan végig kell vinni, s le kell zárni. Azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök is a privatizáció lezárását szorgalmazta, azt mondta: várják az erről szóló konkrét előterjesztést, de addig is "könyörögve kéri a miniszterelnököt, hogy ne akkor alkossák meg a privatizációt lezáró törvényt, amikor már kisöpörték a teljes kincstárat, hagyjanak benne valamit, hogy legyen mit megőrizni".

Matolcsy György és Orbán Viktor felkérésére a gazdasági konzultáció meghívott szakértői: Balogh Levente (a Szentkirályi Ásványvíz Kft. ügyvezető igazgatója), Cséfalvay Zoltán, a konzultáció szóvivője (az Andrássy Egyetem professzora), Lázár Vilmos (a CBA ügyvezető igazgatója), Parragh László (a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke), Pitti Zoltán (a Corvinus Egyetem professzora), Székely Péter (a Transelektro csoport elnöke), valamint Tolnay Lajos (a Magyar Alumínium Rt. vezérigazgatója).

Matolcsy György és Orbán Viktor - a konzultáció eredményét felkínálják a következõ kormánynak
Matolcsy György és Orbán Viktor - a konzultáció eredményét felkínálják a következõ kormánynak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.