EÜM-közlemény az abortusztabletta alkalmazásáról

Az abortusztabletta alkalmazása nem vonja maga utána a terhesség-megszakítások számának növekedését, ugyanakkor kevesebb kockázattal jár, mint a műtéti beavatkozás - közölte az Egészségügyi Minisztérium szerdán.

Az abortusztabletta elvi alkalmazhatóságával a magzati élet védelméről szóló törvény előírásai nem sérülnek, a terhesség-megszakítás szabályozása nem lazul, a jogszabályban leírtakat továbbra is be kell tartani - hangsúlyozza a szaktárca közleménye.

Felhívja a figyelmet, hogy a tabletta nem használható járóbeteg-ellátásban és nem válhat patikaszerré. Mint a terhesség-megszakítás egyik lehetséges módszere, a tabletta is kizárólag kórházakban alkalmazható, szigorúan orvosi felügyelet, megfigyelés mellett - emeli ki a dokumentum.

Emlékeztet arra, hogy jelenleg Magyarországon nincs ilyen gyógyszerkészítmény forgalomban, sőt, az Országos Gyógyszerészeti Intézethez sem érkezett még kérelem ilyen termék törzskönyvezésére.

A tájékoztató kitér arra is, hogy a terhességmegszakítás Magyarországon nem alkotmányellenes, nem büntetendő orvosi beavatkozás, a hatályos jogszabályok szerint nem számít emberölésnek. Mint írják: az érintettek közül senki nincs rákényszerítve arra, hogy ezzel a megoldással éljen, ezt mindenki szabad akaratából döntheti el. Az abortusz végzésére jogosult orvos is dönthet úgy, hogy megtagadja a beavatkozást.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium idén nyár elején adta ki állásfoglalását a terhességmegszakítás egyik új eszközének alkalmazhatóságáról. A szakmai vélemény szerint a tablettát a terhesség 8. hete előtt - mint a terhességmegszakító beavatkozások egyikét - alkalmazni lehet, használatának tiltása nem indokolt, a műtéti beavatkozással szemben kevésbé terheli meg a női szervezetet.

"Ahogyan eddig is tettük, a jövőben is együttműködünk minden olyan civil szervezettel, és támogatunk minden kezdeményezést, amely - a mi céljainkkal egyezően - annak érdekében lép fel, hogy minél több egészséges gyermek születhessen meg Magyarországon" - olvasható az Egészségügyi Minisztérium közleményében.

Csütörtökön a terhességmegszakítások, illetve az abortusztabletta esetleges magyarországi bevezetése elleni tüntetésre készül az Alfa Szövetség és több civil szervezet az Egészségügyi Minisztérium előtt.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.