Juhász: Magyarország bővítené afganisztáni szerepkörét

Magyarország bővítené szerepkörét Afganisztánban, úgynevezett tartományi újjáépítési csoportot működtetne: vagy egy új csoportot szervezne, vagy egy már működtetett csoportot venne át - erősítette meg Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a NATO-országok védelmi minisztereinek szerdán véget ért berlini tanácskozásán.

A miniszter elmondta: a kormány minderről egy hónapon belül dönt.

Jelenleg a NATO vezette nemzetközi afganisztáni erőhöz (ISAF) csatolva kilenc - polgári és katonai elemeket ötvöző - újjáépítési csoport (Provincial Reconstruction Team - PRT) működik, főleg Kabul környékén és az ország északi vidékein. Működnek újjáépítési csoportok amerikai védőszárny alatt is. Az ISAF keleti és déli irányba igyekszik kiterjeszteni az újjáépítési csoportok tevékenységi területét. A magyarok Afganisztán biztonságosabbnak ítélt vidékén kívánnák működtetni a csoportot, amelyben részt vehetnének nem NATO-tagok is.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az Afganisztánban állomásoztatható magyar erők számának felső határát nem túllépve kívánják megszervezni az újjáépítési csoportot. Jelenleg 150 fős könnyű gyalogszázad állomásozik a közép-keleti országban, plusz törzstisztek NATO-beosztásokban.

A miniszter beszámolója szerint egyetértés volt abban, hogy közelebb kerüljön egymáshoz a stabilizáló szerepet betöltő ISAF és az amerikai irányítású, Tartós Szabadság (Enduring Freedom) fedőnevű terroristaellenes művelet. Az ISAF-kontingensben jelenleg tízezer fő teljesít szolgálatot, a Tartós Szabadság afganisztáni harcosainak száma körülbelül húszezer. Az Egyesült Államok szeretné, ha a két misszió egy parancsnokság alá kerülne.

Változatlan az a magyar felajánlás, hogy januártól egy 120 fős magyar őrszázad képes ellátni a feltehetően heteken belül megnyíló iraki NATO-kiképzőközpont őrzés-védelmét, más országok egyelőre nem tettek felajánlást az akadémia működtetéséhez szükséges egyéb feladatok vállalására.

Juhász Ferenc Koszovóval kapcsolatban úgy vélte, hogy "a helyzet nem rossz, de nem megoldott". Amennyiben Koszovó státusa megoldatlan marad, eszkalálódhat a helyzet, Magyarország kész még komolyabb szerepet vállalni a Nyugat-Balkánon.

A honvédelmi miniszter magyar érdeknek nevezte, hogy a NATO-missziók közös finanszírozásúak legyenek, ne fordulhasson elő, hogy legyen olyan tagállam, amely részt venne egy misszióban, de nincs hozzá pénze. A miniszter állást foglalt a nemzetközi kontingensekben részt vevő erők hatékonyságát korlátozó nemzeti előírások számának csökkentése mellett.

A berlini NATO-tanácskozás résztvevői találkoztak Szergej Ivanov orosz védelmi miniszterrel is. A NATO-orosz együttműködés újabb elemeként Moszkva januárban két hajót küld a Földközi-tengeri, Active Endeavour fedőnevű terroristaellenes művelet erősítésére.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.