Baradei még adna pár hét haladékot Iránnak

A Nemzetközi Atomenergia Hivatal (NAÜ) vezetője szerint még nem lenne helyes a Biztonsági Tanács elé utalni az iráni atomprogram ügyét, további három-négy hét haladékot kellene adni Teheránnak vitatott nukleáris tevékenységének felfüggesztésére.

Mohamed el-Baradei, a NAÜ feje ezt a megoldást ajánlotta a minap Condoleezza Rice amerikai külügyminiszternek - közölték szerdán Berlinben névtelenül nyilatkozó diplomaták, akik közel állnak a NAÜ-höz, illetve annak főigazgatójához.

A NAÜ kormányzó tanácsa a jövő héten kezdi meg vitáját az Egyesült Államok és az Európai Unió közösen beterjesztett javaslatáról, amely szerint a BT elé kell utalni az iráni atomprogram ügyét. A javaslat célja, hogy a világszervezet fő döntéshozó szerve szankciókat rendeljen el Irán ellen annak vitatott nukleáris programja miatt.

Számos nyugati ország azzal gyanúsítja Teheránt, hogy titokban atomfegyver előállítására törekszik. Irán tagadja a gyanúsításban foglalt állítást. Iráni vezetők váltig bizonygatják, hogy az ország nukleáris programja csak békés célokat szolgál.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.