Enged a Mol az üzemanyagárból

Csütörtöktől 4 forinttal csökkenti a benzintermékek és 3 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát a hazai piacot ellátó Mol - tudta meg lapunk. Az olajtársaság továbbra sem kommentál.

Értesülésünknek megfelelően a 95-ös benzin literjének kútára 290 forint alá, a 98-asé 300 forint alá, a gázolajé pedig 270 körüli értékre csökkenhet. Júliusban a Mol deklarálta, többé nem feltétlenül jelenik meg "egy az egyben" nagykereskedelmi árának a változása kútjainál, ráadásul irányadó kiskereskedelmi árait sem közli többé. Ennek megfelelően lapunk felmérése szerint hol automatikusan, hol időben és mértékében is csúsztatva jeleníti meg a nagykereskedelmi árváltozást. Legutóbb például múlt hét csütörtökön, amikor
7 forinttal emelkedett a benzinek nagykereskedelmi ára, a 98-asnál a belső irányadó kiskereskedelmi ár csak 5 forinttal nőtt, míg a többi termék árváltozása megfelelt a nagykereskedelminek.

Külső megfigyelők úgy vélik: noha valóban drasztikusan csökkent a nemzetközi terméktőzsdéken az üzemanyagok jegyzésára, a Molnak, ha követte volna eddigi árpoliti-
káját, nem kellett volna feltétlenül árat csökkentenie. Elemzők szerint
a lépésben szerepet játszhatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek minapi kérése, miszerint a Mol a magas nemzetközi árak miatt tanúsítson önmérsékletet saját haszonkulcsában. A Mol hivatalosan minden ilyen típusú kérést határozottan viszszautasít.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.