Felvizezett ENSZ-reform

A világszervezet ma kezdődő, minden idők legnépesebb csúcskonferenciáján nem várható átütő siker, de a folyamat nem ér véget pénteken.

Hétfőn késő éjszaka megszületett a kompromisszum, és ha az utolsó pillanatban nem lesznek új kifogások, jelentős reformokról dönthet a 60. évfordulóra New Yorkba érkező több mint 170 állam- és kormányfő. A történelem legnépesebb csúcstalálkozója azonban mindenképpen elmarad a kitűzött céloktól, és nem fogja tudni alapvetően átalakítani a világszervezetet.

- A reform nem egyéjszakás kaland, a reform örökre szól - mondta a ma kezdődő konferencia előtt John Bolton. Az Egyesült Államok keményvonalas ENSZ-nagykövete az utolsó napokban több ponton is engedett, néhány kulcskérdésben azonban nem volt hajlandó visszakozni. A világszervezet házigazdája és legnagyobb pénzügyi támogatója például belement abba, hogy a záródokumentum üdvözölje a gazdagabb országok nemzeti jövedelmének 0,7 százalékát kitevő segélyalap gondolatát, ám az arány elérése nem lesz kötelező. Az amerikai delegáció azonban hallani sem akart a hágai Nemzetközi Bűntető Bíróság (ICC) említéséről vagy a kézi lőfegyverek kereskedelmének szabályozásáról - nem is beszélve a jelenlegi atomhatalmak leszerelését előrevetítő megfogalmazásokról.

A siker esélyét jelentősen csökkentették az ENSZ-et az utóbbi időben megrázó korrupciós botrányok és egyes országok áthidalhatatlan érdekkülönbségei. A másfél éves előkészítő munka és az utóbbi három hét intenzív alkudozása után kibontakozó záródokumentum-tervezet például nem érinti majd a Biztonsági Tanács reformját. Az amerikaiak amiatt csalódottak, hogy nem lesz eléggé átfogó az ENSZ menedzsmentjének átalakítása, és a fejlődő országok egy sor adminisztratív kérdést a közgyűlés hatáskörében hagytak, ahol nekik is van szavuk.

A javaslat hét kérdéskörre koncentrál. A lejáratódott emberjogi bizottságot, ahol a kevéssé demokratikus országok többször leszavazták a fejlett államokat, egy emberjogi tanács váltja fel. Ebbe nem kerülhetnek be a legrosszabbul teljesítő államok. A részletek kidolgozása azonban a 191 tagú közgyűlésre marad. Lépések történnek a szegénység enyhítésére, bár az USA ellenállása miatt kikerül a szövegből az úgynevezett ezredfordulós célkitűzések számainak zöme, és ami bent marad, az se lesz kötelező. Nyugati szempontok és az eddiginél hatékonyabb módszerek szerint alakítják át a világszervezet apparátusának vezetését. Megerősítik a nukleáris fegyverek elterjedését akadályozó intézkedések fontosságát. Új béketeremtő és békefenntartó testületet hoznak létre. Népirtás esetén vagy a saját lakosság megvédésére képtelen országokban a nemzetközi közösség ezután közbeavatkozhat, ám a konkrét szabályokat, akárcsak a terrorizmus definícióját a közgyűlésre hagyják.

A kompromisszummal kapcsolatban gyakorlatilag minden fél elégedetlenségének adott hangot, de minden megszólaló nagykövet más szempontból bírálta a záródokumentum tervezetét. Abban értettek csak egyet, hogy a 191 tagállam jelenleg képtelen ennél határozottabb és átfogóbb reformcsomag elfogadására. A csúcstalálkozón ma beszédet mond Kofi Annan ENSZ-főtitkár és George W. Bush amerikai elnök.

Irány New York: az iráni elnök az ENSZ-közgyûlésre indul
Irány New York: az iráni elnök az ENSZ-közgyûlésre indul
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.