A Levegő Munkacsoport szerint elhibázott lenne a benzinadó csökkentése

A Levegő Munkacsoport elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar kormány csökkentse az üzemanyagok adóját - ez áll abban a levélben, amelyet a szervezet kedden juttatott el Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek.

Az MTI-hez is eljuttatott levélben a Levegő Munkacsoport arra hívja fel a figyelmet, hogy ez az intézkedés ellentétes az Európai Unió ajánlásával, amely szerint az olajválságra az egyetlen megoldás az energiatakarékosság és az energiahatékonyság javítása. A szervezet álláspontja szerint a kormány döntésével csak az autózásnak ad további támogatást, hiszen a fuvarozók az áfát eddig is visszaigényelhették.

Amennyiben csökkentik az üzemanyagok adóját, más adókat kell megemelni, vagy pedig további pénzügyi megszorításokat kell hozni, tehát összességében nem fognak csökkenni sem a lakosság, sem a vállalkozások terhei - fejti ki a levélben Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke szerint az üzemanyagok adójának csökkentése azt a képzetet kelti, hogy a közúti közlekedés további növekedése lehetséges és kívánatos, pedig az Európai Unió egyértelműen kinyilvánította, hogy ez a folyamat fenntarthatatlan. Ezzel az intézkedésével a kormány semmibe veszi a tudósok figyelmeztetését is, hogy a növekvő kőolaj-fogyasztás nagymértékben hozzájárul a világméretű katasztrófával fenyegető éghajlatváltozáshoz - áll a zöldszervezet közleményében.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.