Újra erőszak dúl a belfasti utcán

A hét végén évtizedek óta nem tapasztalt zavargások színhelye volt az északír főváros, Belfast és környéke.

A város egy részén hétszáz randalírozó támadt téglákkal, benzines palackokkal, házilagos kivitelezésű gránátokkal, csőbombákkal, sőt éles lőfegyverekkel a biztonsági erőkre. Ötven rendőr sebesült meg, míg a másik oldalon a rendfenntartók beavatkozása okozott sérüléseket.

A brit és nemzetközi közvélemény már kezdett hinne benne: a vallási közösségek közötti erőszakot, illetve a rendőrséggel-katonasággal való véres összecsapásait a történelemkönyvek lapjaira sikerült már száműzni. A minap az Ír Köztársasági Hadsereg nyilvánította befejezettnek a fegyveres harcot és tett ígéretet arzenálja leszerelésére. Egyes lojalista protestáns szervezetek viszont úgy érzékelték, hogy a brit kormány jutalmazza a republikánus erőket. Többek között ilyen gesztusnak tekintették, hogy az ún. felvonulási bizottság nem engedélyezte az Orániai Rend díszelgőinek áthaladását Belfast katolikus negyedén.

Sir Hugh Orde, az északír rendőrség vezetője magára haragította a koronahű erőket, amikor kijelentette: az Orániai Rendet komoly felelősség terheli az előre megszervezett rendbontásért és szerencse, hogy senki nem halt meg. A befolyásos szervezet viszont a rendőrök beavatkozását nevezte "brutálisnak" és a rendőrfőkapitány megjegyzését tekinti "izgatásnak". Sir Hugh hétfőn vizsgálatot rendelt el az ügyben, és mindent elkövet, hogy az erőszak ne eszkalálódjon.

Kiégett teherautó Belfast egyik munkáskerületében a zavargás után
Kiégett teherautó Belfast egyik munkáskerületében a zavargás után
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.