Harci hevület, szeretem-nemszeretem privatizáció

"Néhány percig azt hittem, hogy Révai József szelleme költözött vissza a ház falai közé" - hangoztatta Áder János, aki szerint Gyurcsány Ferenc példátlan módon többet foglalkozott a Fidesz elnökével és az ellenzék szerepével, mint a kormányra váró feladatok felsorolásával.

A Fidesz frakcióvezetője úgy vélte, hogy Gyurcsány az Orbán Viktorral folytatott tévévitát két hónappal később, a T. Ház falai között akarja megnyerni. Szerinte a miniszterelnök beszédének nagy részére "a kapkodó, ideges beszédmód, hadaró stílus volt a jellemző. Miért ez az ideges hang? Miért ez a kipirult arc? Miért ez a hevület? Ne harcoljon, miniszterelnök úr, messze még a kampány! Ne harcoljon - inkább kormányozzon!" - fordult Áder János Gyurcsány Ferenchez.

"Semmi ok nincs szentimentálisan gyöngéd érzelmeket táplálni a magántulajdon iránt, de az állami tulajdon iránt sem" - hangoztatta Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetője a közelmúltban eltörte a lábát, s az ellenzéki közbekiabálásokra megjegyezte: "lehet, hogy jobb lett volna önöknek, ha a nyelvem tört volna el". Lendvai azt mondta: a Fidesz kormányzása idején még "nem kiabált ájuldozva repülősóért a privatizáció hallatán, sőt idegzete akkor még olyan hihetetlenül erős volt, hogy elbírta a pályázat és a verseny nélküli privatizáció gondolatát is" - tette hozzá. Közölte: "a jog nem az, amit adnak, hanem amit nem vehetnek el". Mindez annak kapcsán jutott a frakcióvezető eszébe, hogy például visszakérheti-e az állam a törvényesen megvásárolt tulajdont, például egy olyan privatizált kőbányát, amelyik követ szállít az autópálya-építésekhez vagy esetleg a 12 állami gazdaságot.

- Én szeretem a privatizációt - ezt Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke közölte, amikor arról beszélt, hogy a politika sajnálatos módon négy évekre szabdalja az életet, és a kormány nem tud valóban fontos, ciklusokon átívelő változásokról dönteni egy-egy fontos területen. Szerinte ilyen a magyar egészségügy, s képmutatás lenne azt állítani, hogy az állam rendezni képes a problémákat ezen a területen privatizáció nélkül. Kuncze szerint versenyre, több-biztosítós modellre van szükség. S ha elszalasztjuk a lehetőségeket, felelőtlenül járunk el a következő generációkkal szemben.

Dávid Ibolya szerint kompromiszszumképtelenség miatt nem jut előbbre a parlamentben a kormány és az ellenzéke, holott a választók eredményt, normálisan működő országot várnak, ehhez viszont egyetértésre volna szükség. "Én majd azt tartom igazi győzelemnek, ha az Országgyűlésben ellenzék és kormánypárt képes lesz arra, hogy legjobb erőit egyesítse a nemzet előtt álló feladatok megoldása érdekében" - idézte az MDF elnöke a néhai Antall József 1990-es szavait. Majd hozzátette: tizenöt év óta várunk erre az összefogásra. Dávid Ibolya bírálta a szocialistákat és a szabad demokratákat is, mondván: az előző ciklusban az akkori ellenzék, az MSZP és az SZDSZ ott akadályozta a fontos kérdésekben a konszenzus megteremtését, ahol csak tudta.

Hiller István kész a privatizációról tárgyalni Pokorni Zoltánnal. A Fidesz alelnöke a múlt héten nyilatkozott arról, hogy szeretne "egy kávé vagy egy tea mellett" konzultálni az MSZP elnökével erről a témakörről, illetve az Orbán Viktor által javasolt nemzeti vagyonszerződésről. Tegnap az ülésteremben egyeztetett a két politikus, a találkozó várhatóan a hét közepén lesz. "Híve vagyok a párbeszédnek, minden értelmes megbeszélésnek" - nyilatkozta lapunknak Hiller, aki reméli: a Fidesz eldöntötte már, mi az álláspontja a privatizáció ügyében. - Ha ezt Pokorni Zoltán el szeretné mondani, meghallgatom, jöjjön el a Köztársaság téri irodámba - tette hozzá. A Fidesz alelnöke arról szeretné meggyőzni szocialista politikus társát, hogy a tartós állami tulajdonban lévő cégkörről alkossanak kétharmados törvényt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.