A jordániai király a pápánál

A mérsékelt iszlám és a Nyugat közötti őszinte párbeszéd előmozdítása érdekében tett, biztató lépésnek nevezte II. Abdalláh jordániai király hétfői találkozóját XVI. Benedek pápával. A jordániai uralkodót és hitvesét, Rania királynét az olasz fővárostól délre fekvő Castel Gandolfo-i nyári rezidenciáján fogadta a római katolikus egyház feje.

A Corriere della Sera című milánói újságban hétfőn megjelent levelében II. Abdalláh arra kérte a világ közvéleményét: utasítsa vissza a szélsőséges elemek kísérletét, amellyel civilizációk összecsapását akarják előidézni az iszlám és a Nyugat között. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy ilyen összecsapás világszerte meggyengíti a békére és a jólét megteremtésére irányuló erőfeszítéseket. "Mindannyiunknak vállalnunk kell annak felelősségét, hogy nemet mondjunk a gyűlölködésre, a tudatlanságra és az erőszakra" - írta. "Ez pedig őszinte és állandó párbeszédet feltételez a nyugati és az iszlám világ között". Ennek az erőfeszítésnek volt része pápai audienciája, amely II. Abdalláh megítélése szerint hozzá fog járulni a két hit "pozitív és tiszteletteljes egybevetéséhez".

XVI. Benedek pápa korábbi megnyilatkozásaiban hasonló nézeteket vallott a terrorizmusról és a muzulmánokhoz fűződő viszonyról. Az augusztusi kölni ifjúsági világtalálkozón muzulmán vezetőkkel találkozva felszólította az iszlám hívőket, hogy csatlakozzanak a keresztényekhez a terrorizmus terjedésével szemben vívott harcban és működjenek együtt a terrorizmus mögött húzódó "könyörtelen fanatizmus hullámának feltartóztatásában".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.