Kezdődő felvásárlás, benzinhiány és tiltakozó akció

Erősödő felvásárlási hullámról és egyes helyeken már akadozó ellátásról számolt be hétfőn számos brit üzemanyag-forgalmazó, mivel szerdától a brit fuvarozók országos blokádot terveznek a rekord üzemanyagárak elleni tiltakozásul.

Londonban és a többi nagyvárosban már a hétvégén hosszú sorok álltak a benzinkutaknál, de - jóllehet a hétfői brit sajtó már pánikvásárlásokról írt - a forgalmazók szerint ez a kifejezés egyelőre túlzás. Mindazonáltal egyes benzinkutak hétfőn már kitették az "Üzemanyag elfogyott" táblát.

A közúti árufuvarozók üzemanyagár-letörésre alakult érdek-képviseleti csoportja, a Fuel Lobby szerdától háromnapos országos tiltakozó akciót tervez, ha addig a kormánnyal nem sikerül megállapodni a példátlan benzin- és kiskereskedelmi árak csökkentésének módjáról.

Nagy-Britanniában, ahol tavaly 80 penny (290 forint) körül volt az átlagos üzemanyagár, hétfőn átlagosan 95,57 pennyért (345 forint) adták az üzemanyag literjét, de számos kútnál a dízelért - amely a brit kiskereskedelmi forgalomban jó ideje drágább a benzinnél, és amelyet a fuvarozók zöme használ - 1 fontnál (360 forint) is többet kértek, amire soha nem volt példa. A drágulás miatt kutak ezreit kellett átállítani, mert a kijelzők legfeljebb 99,99 pennys árat tudtak mutatni.

A Fuel Lobby szerdára kamionok százaival lépésben haladó menetet tervez a Londont a Heathrow repülőtérrel és Walesszel összekötő M4-es autópálya szinte teljes hosszára. Andrew Spence, a szervezet szóvivője a hétfői The Sunnak elmondta, hogy a teherautósok megpróbálják eltorlaszolni a délkelet-angliai Dover kikötőjét is.

A szóvivő szerint a Fuel Lobby olyan tájékoztatást kapott a francia kamionos szervezetektől, hogy ők a szemközti Calais kikötőjében tervezik ugyanezt, vagyis ebben az esetben leállna a fő átkelő útvonalon a kompközlekedés.

Spence a legnagyobb brit tömeglapnak ugyanakkor cáfolta, hogy a brit fuvarozók az olajfinomítók kijáratainak eltorlaszolására készülnek, jóllehet a hivatalosan ismertetett tervekben még ez szerepel elsődleges tiltakozási formaként.

Hétvégi londoni sajtójelentések szerint a brit kormány már az üzemanyag-ellátás adagolására készít vészterveket a finomítók blokádja esetére. A hírek szerint a kormányzati tervek között szerepel az egy-egy autós számára kiszolgáltatható üzemanyag-mennyiségnek, illetve a benzinkutak nyitvatartási idejének korlátozása, és egyes kutak fenntartása "elsődleges fontosságú fogyasztóknak", például a mentőknek.

A Fuel Lobby szinte napra pontosan éppen öt éve, súlyos ellátási hiányt okozó országos blokádakcióval már kikényszerítette az éppen készülő üzemanyagadó-emelés jegelését. Gordon Brown brit pénzügyminiszter szerint azonban ezúttal olyan globális ellátási oldali tényezők okozzák a rekord üzemanyagárakat, amelyek ellen az egyes kormányoknak nincs eszközük.

A brit pénzügyminisztérium - összhangban az EU-pénzügyminiszterek hétvégi angliai ülésén megfogalmazott állásfoglalással - elveti, hogy az üzemanyagárakat adócsökkentéssel mérsékelje. A tárca szerint az öt évvel ezelőtti tiltakozó akció óta az üzemanyagot terhelő adóteher reálértéken egyébként is 14 százalékkal csökkent.
A brit kiskereskedelmi üzemanyagárban jelenleg átlagosan 65 százalékos jövedékiadó- és áfatartalom van.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.