Az utolsó izraeli katona is elhagyta Gázát

Elhagyta a Gázai övezetet az utolsó izraeli katonai katona hétfő hajnalban. A palesztin biztonsági erők és ünneplő civilek foglalták el a lerombolt zsidó telepeket. Palesztin szélsőségesek rakétát lőttek Gázából a dél-izraeli Szderót városára.

Aviv Kohavi dandártábornok, a Gázai övezet izraeli parancsnoka terepjárójával közép-európai idő szerint 5 óra 50-kor hajtott át az átkelőn. Ezután földgyaluk betontömböket és homokkupacokat toltak a Gus Katif kiürített teleptömbből Izraelbe vezető főútvonalra, lezárva az átkelőt.

A palesztinok bevonultak - rakéta Szderótra

Palesztin szélsőségesek által kilőtt Kasszám-rakéta csapódott be hétfőn a dél-izraeli Szderót városában, közvetlenül azután, hogy az utolsó izraeli katona is elhagyta a közeli Gázai övezetet. Az izraeli rádió információi szerint a Gázai övezetből kilőtt rakéta senkit sem sebesített meg, a robbanás csak anyagi károkat okozott az övezet északi határától néhány kilométerre fekvő Szderótban.

Az izraeli hadsereg alakulatainak hajnali kivonásával egyidőben a palesztin biztonsági erők bevonultak a Gázai övezet lerombolt zsidó telepeire, de nem tudták megakadályozni több ezer, örömmámorban úszó palesztin, köztük szélsőségesek behatolását és randalírozását.

A 38 évi izraeli uralom után palesztin ellenőrzés alá kerülő övezetben az Izrael elleni terrortámadások megfékezése és a szélsőséges szervezetek politikai struktúrába való beillesztése az egyik legnagyobb kihívás a Palesztin Hatóság számára.

Az izraeli külügyminiszter szerint barbár cselekmény a zsinagógák felgyújtása

Barbár cselekménynek nevezte Szilvan Salom izraeli külügyminiszter, hogy a palesztinok zsinagógákat gyújtottak és dúltak fel az Izrael által kiürített gázai övezeti zsidó telepeken. "Barbár cselekményről van szó, amelyet olyan személyek követtek el, akik egyáltalán nem tisztelik a szent helyeket" - hangoztatta Salom az izraeli rádióban sugárzott nyilatkozatában. Egyben felrótta, hogy a palesztin hatóságok semmilyen érdemi erőfeszítést nem tettek a zsidó imaházak megvédésére.

Salom vasárnap Kofi Annan ENSZ-főtitkár közbenjárását kérte az Izrael által kiürített 21 gázai övezeti zsidó telepen található 24 zsinagóga védelmének biztosítása érdekében - tudatta közleményben az izraeli miniszter hivatala.

A Gázai övezetet hétfő hajnalban hagyta el az utolsó izraeli katona, s ezzel befejeződött a 38 éves izraeli katonai kormányzásnak véget vető, történelmi jelentőségű kivonulás. Az izraeli hadsereg olyan angol és héber nyelvű feliratokat hagyott hátra a zsinagógákon, amelyek tudatták, hogy szent helyekről van szó.

A Palesztin Hatóság korábban tiltakozott amiatt, hogy Izrael nem bontja le a kiürített telepek zsinagógáit, s azzal vádolta a zsidó államot, hogy a palesztinok tekintélyének aláásására kívánja majd felhasználni, ha feldühödött palesztinok romba döntik az imaházakat. A Palesztin Hatóság vasárnap egy szóvivő útján tudatta, hogy hétfőn leromboltatja a kiürített zsidó telepeket.

Az EU segítene a gázai határ megvédésében

Az Európai Unió felajánlotta segítségét a gázai övezeti határátkelők ellenőrzésében - erősítette meg a francia külügyminiszter Párizsban. Az EU kész határőröket küldeni az 1,4 millió palesztinnak otthont adó övezet ki- és belépőpontjaira, hogy az áru- és személyforgalom izraeli ellenőrzés nélkül bonyolódhasson le - közölte Philippe Douste-Blazy a France Info francia rádiónak adott nyilatkozatában.

Az izraeli hadsereg hétfőn hagyta el az 1967 óta megszállt Gázai övezetet, miután felszámolták az ottani zsidó telepeket. Izrael ugyanakkor megtartotta az ellenőrzést a Gázai övezet határátkelői, légtere és tengeri határa felett. Ugyanakkor jelezte, hogy kész elfogadni egy harmadik erő részvételét a Gázai övezet határainak és légterének felügyeletében.

(MTI)

A palesztin biztonsági erõk katonái ünnepelve vonulnak be Elei Sinai településre
A palesztin biztonsági erõk katonái ünnepelve vonulnak be Elei Sinai településre
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.