Ausztrália komolyan veszi az al-Kaida fenyegetését

Az ausztrál terroristaellenes törvények szigorítását helyezte kilátásba hétfőn John Howard ausztrál miniszterelnök, miután előző nap az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet újabb fenyegetést intézett az Egyesült Államok és Ausztrália címére.

Egy, az iszlám hitre áttért amerikai, bizonyos Adam Gadahn az al-Kaida nevében, az ABC televíziócsatorna által sugárzott üzenetben vasárnap merényletekkel fenyegette meg Los Angelest és  Melbourne-t.

Melbourne az ausztráliai Victoria állam fővárosa, jövő  márciusban az úgynevezett Nemzetközösségi Játékok, a világ egyik  legnagyobb sporteseményének házigazdája lesz. Az eseményen az  egykori brit birodalomhoz tartozó 71 államból több ezer versenyző  vesz részt. Howard, aki szerint az üzenet hitelesnek tűnik, azt mondta, kétli, hogy Gadahnnak meglennének az eszközei a fenyegetések  beváltására. Közölte, hogy a fenyegetés nem fogja visszarettenteni  az ausztrál nagyváros lakóit a játékok megrendezésétől.

Az ausztrál miniszterelnök szerint meg kell kettőzni a már  érvényben lévő biztonsági óvintézkedéseket. Howard szeptember 8-án  már több új terroristaellenes intézkedéseket jelentett be. Ezek közé  tartozik, hogy a "terrorista kockázatot" jelentő személyeknek egy  "nyomkövető" elektronikus karperecet kellene viselniük, és  szigorítják az ausztrál állampolgárság megszerzésének feltételeit is.

A változtatások annak a felülvizsgálatnak az eredményei, amelyet  az ausztrál hatóságok a július 7-i londoni robbantásos terrorcselekmények hatására végeztek el. Az Egyesült Államok egyik legszorosabb szövetségesének számító ország már a 2001. szeptember  11-i, Amerika-ellenes merényletek után is egy sor biztonsági  intézkedést és terrorellenes törvényt vezetett be.

Ausztrália 900 katonát állomásoztat Irakban. Ausztrál földön eddig még nem történt terrormerénylet, de az indonéziai Bali  szigetén 2002-ben elkövetett, összesen 202 halálos áldozatot követelő robbantásoknak 88 ausztrál állampolgár esett áldozatául. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.