Kamerák lesznek a Városligetben: a pénz már megvan

Megszületett a döntés: a Városháza 80, a zuglói önkormányzat 70 millió forintot ad a Városliget és a XIV. kerület több más kritikus pontjának bekamerázására, a térfigyelés beindítására. A rendszer jövőre, a nyár elején kezd dolgozni.

A XIV. kerületi képviselő-testület szeptember 20-án, a Fővárosi Közgyűlés pedig várhatóan az azutáni, soros ülésén szentesíti azt a társulást, amely a Városliget és néhány zuglói pont térfigyelő rendszerét működteti majd. A közparkban és a kerület legkritikusabb részein harminc-harminc kamera figyel majd. A rendszer központját a helyi kapitányságon helyezik el, a hálózat működését külön e célra rendszeresített járőrkocsival igyekeznek még hatékonyabbá tenni - tudtuk meg Zugló alpolgármesterétől.

A városrészben nyilván nagyot javul a közbiztonság, beleértve a ligetet, amely valószínűleg az egyetlen budapesti közpark lesz, ahol sötétedés után is viszonylag rizikómentesen lehet majd andalogni. Rozgonyi Zoltán csak egyet fájlal: a rendszert, az eredeti tervvel ellentétben nem kht. formájában, hanem az említett intézményi társulás keretében működtetik majd. Ez a konstrukció szerinte sokkal szerencsétlenebb, hiszen a társulás nem igényelheti vissza kiadásai után az áfát, amelyet azután újra meg tudna forgatni. A szisztéma másik nagy baja, hogy nemigen enged lehetőséget az utólagos rácsatlakozásra; Rozgonyi szerint számos kerületi cég, intézmény, sőt társasház volna, amely kamerát szereltetne a portája elé, kérve, hogy kössék be a rendőrségre. Ezért nyilván fizetnének is - de ez az opció kiesik. Pedig jó volna csökkenteni a tetemes, évi százmillió forintosra becsült fenntartási költséget - jegyezte meg.

A ligeti térfigyelésnek persze a Fővárosi Kertészeti (Főkert) Rt., azaz a fenntartó is örül, különösen annak, hogy a kamerák éjszaka, a vandálok idején is éberen figyelnek. A társaság vezérigazgató-helyettese, Törőcsik Éva reméli, egyszer eljön az idő, amikor az összes parkot bekamerázzák - szerinte ezt a parkokban lévő vállalkozások, létesítmények is támogatnák. A cég maga azonban egyelőre csak arra tud vállalkozni, hogy a két legújabb, legdrágábban (nagyjából 100-100 millióért) kialakított és berendezett játszóterét - a Hajógyári-szigetit és a margitszigetit - megpróbálja védeni valahogy. Mivel e két játszótér nincs bekerítve a folyamatos egyedi őrzés pokoli drága lenne, ezért megoldásként a térfigyelés marad. A Főkert három cégtől kért árajánlatot a két kamera-telepítésre, várja a leveleket. Különben tíz olyan játszótér van Budapesten, amelyet szívesen bekameráznának, de (anyagi okokból) egyelőre erről is csak álmodoznak.

Autóvadászat

Nagyszabású autóvadászatot rendezett a minap a zuglói székhelyű (amúgy országos) Matrix-Police polgárőr-szervezet a helyi rendőrség közreműködésével. Az egész napos akcióban csaknem nyolcvanan vettek részt, 21 rendszám-felismerő rendszerrel felszerelt kocsival - ehhez jöttek még a rendőrautók. Az autóvadászok száz híján ötvenezer (!) rendszámot ellenőriztek, ezalatt tizenegy körözött járművet találtak; kettő lopott volt, hatnak szerepe volt valamilyen bűncselekményben volt összefüggésbe hozható, a többinek pedig nem volt rendben a rendszáma. A razziának köszönhetően csaknem 13 és félmillió forintnyi kár térült meg, a rendőrök hét embert állítottak elő. Rozgonyi Zoltán alpolgármester hangsúlyozta: nagyon remélik, hogy a jövőben újra is újra megismétlődő akció nyomán Zugló végre lekerül a dobogó tetejéről. A főváros kerületei közül ugyanis itt követik el a legtöbb gépjárművel kapcsolatos bűncselekményt: tavaly 2400-at mutatott az egyenleg.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.