Milánói „antiglob” fórum reformokat sürget

Az Európai Parlament szocialista frakciója és a SzocialistaInternacionálé tanácskozásán az ENSZ, IMF és a Világbank reformjáról isszó volt.

Stratégia már van, most konkrét lépésekre van szükség, mert a világ lakosságának egyötöde napi kevesebb mint 2 dollárból él - állapították meg a Milánóban nemzetközi szocialista szervezésben pénteken tartott antiglobalizációs nemzetközi fórum résztvevői a rendezvény plenáris ülésén az MSZP európai parlamenti küldöttségének Brüsszelben közzétett tájékoztatása szerint.

A több ismert politikus részvételével zajló, az Európai Szocialisták Pártja, az Európai Parlament szocialista frakciója és a Szocialista Internacionálé által közösen rendezett tanácskozás az afrikai fejlődésre, valamint a globális szervek (ENSZ, IMF, Világbank) reformjára összpontosította figyelmét, de a több fórumon zajló vita érintette az AIDS elleni küzdelmet, a szegénység és környezetvédelem gondjait, a globalizáció társadalmi vetületeit is. A plenáris ülésen felszólalt Romano Prodi, az Európai Bizottság előző elnöke, Margot Wallström, ugyanezen testület alelnöke, Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának elnöke.

A plenáris ülés általános politikai vitájában felszólalt Hiller István, az MSZP elnöke, míg a szegénység és a gazdaság témakörben rendezett fórumon előadást tartott Szanyi Tibor államtitkár.

Gurmai Zita, az Európa Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke vezette a nők társadalomban betöltött szerepéről rendezett fórumot. Többek között hangsúlyozta, hogy a társadalom felemelkedésének záloga a nők társadalmi felemelkedése. A nők egyenlősége nem csak emberi jogi, hanem elsősorban társadalmi és gazdasági szükségszerűség.

"Nem szeretném, ha beigazolódna a közismert protest song: a nők a világ négerei" - hangoztatta felszólalásában a magyar EP-képviselő a brüsszeli tájékoztatás szerint.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.