A sütőtökszínű lakógép

Székesfehérvárott egy rémes helyre felhúzott, szomorú házat láttam, és ami még szomorúbb, mindig akadnak lakástalanok, akik súlyos milliókért hajlandók itt is életteret venni maguknak.

Akik esetleg nem olvastak róla: Székesfehérvár is pályázott a 2010-ben esedékes Európai kulturális főváros címére. A pályázatról meg az európai fővárosokat megcélzó helyi vízióról most ne essék túl sok szó, legyen elég annyi, a város már az első körben kiesett. A pályázat egyébként a Kézfogás a történelemmel címet kapta, mivel természetesen a történelem és a kultúra kapcsolatát állította (volna) a középpontba: a koronázótemplom nemzeti emlékhellyé alakítása, a belvárosban kallódó Hiemer-ház felújítása valamilyen kulturális célra és így tovább - gyanítom, mindezek amúgy is szerepeltek már a helyi fejlesztési koncepcióban.

Viszont igen meglepő, hogy a víziók a történelmi városfalaknál véget érnek, és azon túl jön az újkapitalista káosz. A szupermarketek és bevásárlóközpontok képében érkező konzumkultúra mára szinte minden szabad területet elfoglalt már városaink szélén - de az a baj, hogy gyakran a középpontjában is. Az önkormányzatok szegények, eladnak tehát minden felületet, amiért jól fizetnek - amivel persze a lehetőségeiket, a városban való gondolkodás lehetőségeit is kiárusítják. Ahová pedig a tőke benyomul, ott természetesen mindent a saját képére formál. Persze Fehérváron sem az a baj, hogy kiterjedt vásárlóövezetek épültek - ha jól emlékszem, valami ilyesmire vágytunk hosszú évtizedeken át -, hanem az, ahogy épültek, pontosabban ahogy a város hagyta őket épülni. Itt, a történelmi belváros közvetlen közelében tulajdonképpen bármi lehetett volna (egykor sportcentrumot terveztek ide), mivel azonban a bevásárlóközpontnál erősebb szándék nem jelent meg, lett, ami lett: a fogyasztói bizniszsziti.

Erre a hosszú rávezetésre azért volt szükség, mert a környezet nagyjából azt is kijelöli, milyen lehet majd itt egy lakóház, már, ha - bármennyire is hagymázosnak tűnik - valakik lakóházat terveznek ide.

Az Alba Ház maga a totális skizofrénia. Élénksárgája már messziről kiabál a forgalmas Palotai út mentén, homlokzatán a hatalmas, függőleges feliratnál (ALBA HÁZ) csak az alatta húzódó Ingatlaniroda a nagyobb. Az építész (a veszprémi Bozon Imre, Best Kft.) ugyan igyekszik házat formálni ebből az ingatlanhasznosítási célakcióból, de ő itt nem győzhet. A földszinti boltsort egy hangsúlyos párkánnyal választja el a fölötte kezdődő lakóháztól, aminek a felső szintjét (hely- és haszonmaximálás), ahogy szokott, már a fémtetőbe foglalták - alul-felül a két komor, vízszintes tömeg, mint egy szendvicset szorítja össze azt, ami közé került. Egyébként az Y-t formázó lakóház minden oldala másképp fest, és leginkább egy szezonálisan működő, ezért kissé túlspilázott apartmanházra emlékeztet valahol a görög vagy az olasz tengerparton. De nem ott áll: az erős autóforgalommal megáldott oldalán például egészen zárt, várszerű kénytelen lenni. A lépcsőházablakok és a kiszolgálóhelyiségek minimálisra zsugorítható ablakai kerültek ide, míg a családi házakra néző túloldalon fürtökben lógnak az erkélyek ott is, ahol fölöslegesnek látszanak. (A földszinti lakásoknál például, ahol dupla rács csúfítja azokat, amelyek mögött egyáltalán laknak.) A gyepesített belső udvar lenne az intim belső tér, ahol a lakók szívesen pillantanak ki a lakószobákból, ha már a Palotai úti oldalon nem tehetik, itt viszont a szemközti szárny hasonló ablakait láthatják vagy az udvar mögötti autótárolót, messzebb a Penny Marketet.

Székesfehérvárott egy rémes helyre felhúzott, szomorú házat láttam, és ami még szomorúbb, mindig akadnak lakástalanok, akik súlyos milliókért hajlandók itt is életteret venni maguknak. Mert a beruházók jól járnak, afelől nincs kétségem.

az OCTOGON Építészetkritikai Műhely tagja

www.nol.hu/octogon

Szezonálisan mûködõ, ezért kissé túlspilázott apartmanházra emlékeztet valahol a görög vagy az olasz tengerparton
Szezonálisan mûködõ, ezért kissé túlspilázott apartmanházra emlékeztet valahol a görög vagy az olasz tengerparton
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.