Versenyhivatali bírság az orvosetikai kódex miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) napi hatezer forintos bírságot rótt a Magyar Orvosi Kamarára (MOK), mert annak etikai kódexe a tagok számára tiltja tevékenységük reklámozását.

A Gazdasági Versenyhivatal két eljárást is lefolytatott az elmúlt években a szakmai szervezet ellen amiatt, mert a MOK versenykorlátozó normákat írt elő tagjainak. Kifogásolták, hogy minimum- díjakat szabott meg a szolgáltatásokra, a szakmai etikai kódex pedig korlátozta az orvosi tevékenység hirdetését. A büntetést a határozat kézhezvételétől mindaddig fizetnie kell a köztestületnek, amíg nem módosítja etikai szabályzatát, illetve meg nem szünteti a kötelező, minimumdíjtételek alkalmazását. A versenyhivatali bírság meglepte Éger Istvánt, az orvosi kamara elnökét. Közölte: hónapok óta egyeztet a kamara a GVH munkatársaival, s egyértelműen jelezték, hogy az etikai kódexen csak bonyolult eljárással tudnak változtatni, amihez időre van szükség. A versenyhivatal már csak azért is türelemmel lehetett volna az elnök szerint, mert az előkészítő munka javában folyik. Az új szöveget az országos küldöttgyűlés jogosult elfogadni, ez a fórum pedig késő ősszel, november végén vagy december elején ülésezik. A kamara jelenlegi etikai kódexe megengedi, hogy az orvos a magánrendelését meghatározott méretű táblán hirdesse, ezzel szemben szigorúan tiltja a reklámot. Csak a minősítés nélküli, tárgyszerű adatközlés elfogadható a szabályozás szerint. Az etikai kódex szankcióval fenyegeti az orvosi tevékenység szórólapokon, reklámhordozókon vagy egyéb, laikusoknak szóló sajtótermékekben való hirdetését.

Etikátlannak minősíti továbbá műtétek (bármilyen sikeres terápiához kapcsolódó), konkrét kórtörténetek ismertetését, különösen pedig a még ki nem próbált, szakmailag el nem fogadott gyógyítási eljárások népszerűsítését nem tudományos szaklapokban. Az orvosi kamara etikai bizottságai, amelyek bejelentések alapján, de hivatalból is indíthatnak eljárásokat, évente néhány esetben szabnak ki tiltott reklámozás miatt százezer forintos büntetéseket.

Lapunknak Torjákné Amberger Teréz, a GVH tanácsosa elmondta: ezek a büntetések az uniós csatlakozás óta törvénysértők, a hivatal ezért sem várhatott tovább a bírság kiszabásával.

A GVH az elmúlt években több szakmai kamara - köztük a gyógyszerészeké és az építészeké - ellen kezdeményezett eljárást, mert versenyellenes szabályokat tesznek kötelezővé tagjaik számára.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.