Per fogja vizsgálni, hogy mi üzleti titok Pakson

Hazai zöldszervezetek részsikert értek el az Országos Atomenergia Hivatallal szembeni jogi csatában, amellyel nagyobb nyilvánosságot akarnak kikényszeríteni a paksi üzemzavar kockázataival kapcsolatban.

A Fővárosi Ítélőtábla új eljárásra kötelezte ma a Fővárosi Bíróságot abban a több környezet- és jogvédő szervezet által indított perben, amely a paksi erőmű 2-es blokkjának újraindítása kapcsán rendelkezésre álló szakmai dokumentáció nyilvánosságára vonatkozik.

A bonyolult ügy lényegében arról szól, hogy egy veszélyes üzemnek jogában áll-e üzleti titokra hivatkozva eltitkolni a nyilvánosság előtt a technológia veszélyeire vonatkozó információkat.

Az Energia Klub és hét másik civil szervezet azért fordult a bírósághoz, mert az Országos Atomenergia Hivatal üzleti titokra és szerzői jogvédelemre hivatkozva megtagadta tőlük a betekintés lehetőségét a paksi reaktor újraindításának engedélyezési folyamatába.

A Fővárosi Bíróság az idén tavasszal úgy ítélkezett, hogy az Országos Atomenergia Hivatal jogszerűen járt el, ám a zöldek fellebbezését követően ma a Fővárosi Ítélőtábla alaptalannak találta ezt az ítéletet. Ezért nem csak új eljárást rendelt el, hanem utasította is a Fővárosi Bíróságot, hogy az üzleti titok kérdését vizsgálja az ügyben.

A mostani ítélet szerint az Országos Atomenergia Hivatalnak bizonyítania kell, hogy miért sértene üzleti titkot vagy szerzői jogot, ha a kettes blokk újraindításának kockázatait elemző szakértői véleményeket nyilvánosságra hoznák.

Ámon Ada, az Energia Klub igazgatója szerint a zöldeknek azért van szükségük a kért információkra, hogy gazdasági adatokkal alátámasztott érdemi vitát lehessen folytatni az atomenergia kockázatairól és az alternatív lehetőségek esélyeiről.

Ámon felhívta a figyelmet arra, hogy kevés érdemi információt kap a közvélemény a paksi üzemzavar nyomán előállt helyzet veszélyeiről. Három és fél tonna hasadóanyag volt azokban a csövekben, amelyek a kettes blokk tisztításakor megsérültek, egy része ennek a sugárzó anyagnak kiszóródott és a pihentető medence alján hever azóta is. Már négy kilogramm hasadóanyag elegendő a láncreakció beindulásához, ezért olyan kényes kérdés az, hogy miként tudják azt onnan eltávolítani anélkül, hogy az ellenőrizetlen láncreakció be ne induljon - hívta fel a figyelmet a szakember.

A mostani per eredménye tehát hatással lehet arra is, hogy a közvélemény mennyi információt fog kapni az üzemzavar elhárításának veszélyeiről.

A pert az Energia Klub mellett a Védegylet, a Társaság a Szabadságjogokért, a Greenpeace, az E-misszió, a Habeas Corpus Munkacsoport, a Zöld Fiatalok és a Reflex közösen indította.

Környezetvédő szervezetek ma értetlenségüknek adtak hangot amiatt is, mert a kormány döntött a Bátaapáti közelében történő fúrások engedélyezéséről, amelyek a kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékok tárolójának létesítését szolgálják. Ez a kormányszóvivő tegnapi közlése szerint elvi hozzájárulást jelent a paksi atomerőmű üzemidejének húsz évvel történő meghosszabbításához is.

A civil szervezetek szerint nem a kormány hatáskörébe tartozik az, hogy az atomerőmű meddig üzemel, mert az atomenergiáról szóló törvény nem jogosítja fel rá. Ugyancsak nem a kormány hatáskörébe tartozik az, hogy Bátaapátiban engedélyezze a fúrásokat, mert ezzel kapcsolatban az Atomtörvény csak annyit mond, hogy radioaktív hulladéktároló létesítéséhez a Parlament elvi hozzájárulása szükséges - mondja az E-misszió Egyesület, az Energia Klub, a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Reflex, a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület, a Védegylet és a Zöld Fiatalok közleménye.

- Akármi is történt a kormányülésen, a rendelkezésükre álló 18 perc semmiképp nem lehetett elegendő arra, hogy egy ilyen fajsúlyú ügyben érdemi vitát folytassanak le. Különösen aggályos ez a hozzáállás annak fényében, hogy a két és fél éve bekövetkezett súlyos üzemzavar következményeit máig nem számolták fel - olvasható a szövegben.

A Fidesz országgyűlési képviselője, Koltai Tamás üdvözölte a kormányszóvivő tegnapi bejelentését. A zöldek ezt is kifogásolják: - Ez számunkra azt jelenti, hogy a politikusok a nyilvánosság és a társadalom kizárásával már megegyeztek abban, hogy Pakson 2037-ig atomerőmű működjön. Így az egész ügy számunkra csak propagandisztikus fogásnak tűnik, vagyis hogy az atomlobbi a kőolajárak látványos emelkedését használja fel saját céljai érdekében. Teszi mindezt a magyar társadalom félretájékoztatásával - hangoztatják a zöldek.

(NOL, MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.