Megölték Arafat unokaöccsét

Agyonlőtték Gázában Músza Arafatot, a palesztin elnök biztonsági tanácsadóját, a nemzetbiztonsági szolgálatok korábbi parancsnokát. A Népi Ellenállási Bizottságok nevű szélsőséges szervezet jelentkezett elkövetőként.

Tucatnyi fegyveres rohanta meg szerdára virradóra Músza Arafat házát, rakétagránátokat lőttek ki rá, és tűzpárbajt vívtak a politikus testőreivel, majd végeztek vele. A férfi a néhai Jasszer Arafat palesztin elnök unokaöccse volt, egy időben ő irányította a palesztin biztonsági szolgálatokat. Mahmúd Abbász jelenlegi elnök leváltotta, de kinevezte saját biztonsági tanácsadójának. A gyilkosság vélhetően a Gázai övezetben uralkodó frakcióharcok jele - állítják szakértők. A tábornokot gyakran vádolták korrupcióval, és számos befolyásos ellenséget gyűjtött össze. Már többször próbálták megölni. A rendőrség szerint a politikust a támadók kirángatták a házából az utcára, és ott lőtték agyon, kivégzésjelleget adva a gyilkosságnak. Megölték Músza Arafat idősebb fiát is, aki szintén a biztonsági erők tisztje volt.

Időközben a Népi Ellenállási Bizottságok (PRC) elnevezésű palesztin szervezet magára vállalta a gyilkosságot - írta az MTI. A szervezet szóvivője kollaboránsnak nevezte a meggyilkoltat, amely kifejezéssel általában az Izraellel együttműködőket illetik. "Palesztin harcosok elleni támadásokért, gyilkosságért és korrupcióért végezték ki" Músza Arafatot - tette hozzá.

Az izraeliek által Tanzimnak nevezett PRC-t 2000 szeptemberében alakították meg a palesztin rendőrség soraiból eltávolított tisztek és a Jasszer Arafat vezette Fatah mozgalom szélsőséges tagjai. Bár Arafat 2001 áprilisában elrendelte feloszlatását, a PRC tovább működött. A PRC nem tartozik a legismertebb palesztin szélsőséges csoportok közé, a Gázai övezetben azonban az egyik legnagyobb létszámú szervezet, amely kezdettől fogva fegyveres támadásokat hajtott végre a 2000 szeptemberében kirobbant második palesztin felkelésben.

A merénylet helyszíne
A merénylet helyszíne
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.