A polgárőrség népe

Volt már minden ez a borostyánnal körbenőtt, rácsos bunker.

Eleinte a lakótelepi népek valamiféle lehallgató központnak vélték, ami azért volt kicsit furcsa, mert telefon se távol, se közel nem működött akkoriban, kivéve az orvosi rendelőt meg a gyógyszertárat.

A korszak (80-as évek közepe) jelszava, a glasznoszty, bocsánat, a fiatalabb olvasók kedvéért, a nyilvánosság hiánya miatt, miután a lakótelepi pletyka leszámolt a lehallgató központ-verzióval, arról kezdtek el pusmogni a népek, hogy itt nyilván titkos munkásőrbázis található. Ennek az mondott csak ellent, hogy egy fia munkásőrt, pláne munkásőrnőt nem láttunk se ki, se bemenni a bunkerbe. Ekkor keltek szárnyra azok a híresztelések, hogy a munkásőrök nyilván éjszaka gyakorlatoznak. Hogy mit gyakorolhatnak, azt most úgysem győznénk felsorolni, egyre határozottan emlékszünk: valakik biztosan éjszakai céllövő gyakorlatokat végeznek a sűrű gazzal benőtt mesterséges barlangban.

Apropó, volt egy még vadabb teória, miszerint, ha majd menniük kell a kommunistáknak, akkor ide fognak menekülni a népharag elől. Ez az elmélet főleg a Rozi presszó népének később a MIÉP-hez kötődő szárnyának volt a fixa ideája a hatodik sör után. Luka bácsi és Terka, állandó hőseink természetesen felkapták a vizet, ahogy ők nevezték, a "kapitális baromságon", és meg is kérdezték a tuti bunker-hívőket, hogy netán ez lesz a "berchtesgadeni fészek"? A lakótelep csekélyke, ám annál szívósabban nyüzsgő szélsőjobb tábora, először úgy tett, mintha nem hallaná Terkáék kérdését, később derült csak ki, hogy a név nemigen mond nekik semmit.

Sorra cáfolódtak és dőltek meg a különböző teóriák, amikor egyszer csak telefonvonal-szerelők lepték el a környéket, és a szerencsés tulajdonosoknak, merthogy akkor még pályázni kellett, sorra szerelték be a méregzöld vagy a piros tárcsás telefonkészülékeket. Természetesen csak a jobbak kaptak fehértelefont, de természetesen az sem "modern" nyomógombos volt, hanem a jó öreg, hagyományos. Nos, egy szó, mint száz, a lakásról lakásra járó telefonszerelők kotyogták ki, hogy a bunker telefonkonténernek épült és a szerencsés tulajdonosok innen kapják majd a hőn áhított vonalat.

Nos, persze a népeknek ez sem volt elég, továbbra is tartották magukat azok a pletykák, hogy itt bizony valaha lehallgató központ működött, csak most azzal "leplezik" magukat - hogy kik azt nem tudtuk meg - hogy mostantól átszerelik a régi műszereket újra. "Etetnek csak minket" - ez főleg azoknak a véleménye volt, akiknek az első körben nem jutott a húsz évvel ezelőtt még ritka kincsnek számító telefonból. Akiknek jutott, azoknak sem volt benne köszönet, merthogy a sok ikervonal miatt a csúcsidőben való telefonálás maga volt az őrület.

"Na, ugye megmondtuk!" - hangzott a tamáskodók véleménye, amikor azt hallották a boldog tulajdonosoktól, hogy hol van vonal, hol nincs, amikor meg van, akkor surrog-berreg a készülék, (lehallgatás!) vagy rosszabb esetben napokon át néma a telefon.

Hol voltak még azok az idők, amikor sorra mondták le az emberek a vezetékes telefonokat, merthogy családonként egyre több lett a mobilkészülék.

A legidősebbek, sehogy sem akartak szakítani a régi, jó "titkos-krimis" feelinggel, és váltig álcázott katonai objektumról suttogtak, és amikor elhaladtak mellette, lejjebb vették a hangjukat. "Ne mondja azt senki, hogy véletlenül van ez a bunker bekerítve". Nos, látni kellene a kerítést, ami "elzárja" a külvilágtól a "titkos létesítményt". Csak az nem bújik át rajta a HÉV-állomás felé sietve, aki nem akar.

A sűrű zölddel benőtt domb, és a benne levő egykori telefonkonténer nagyon izgatja a gyerekek fantáziáját. Vajon mi lehet belül? És kezdődik minden elölről. Hiába, na, nincs új a nap alatt.

Évek óta az van kiírva rá, hogy Polgárőrség. Most meg az a baj, hogy a népek nem látnak egy árva polgárőrt se bemenni, se kijönni sem az "objektumba" sem az "objektumból". Így van ez. Ami titkos, az titkos.

Lehallgató központnak is vélték
Lehallgató központnak is vélték
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.