Szitka körül elfogyott a levegő

Már a kampánystartra rendezik csapataikat a szocialisták. Idetartozik Szitka Péter lemondása is. A Fiatal Baloldal eddigi vezetője körül elfogyott a levegő - és a mozaikosok is.

Lemond a szocialista párt ifjúsági szervezetének elnöki posztjáról Szitka Péter, aki decemberben vette át a Fiatal Baloldal (FiB) vezetését. A képviselő nem akart lapunknak nyilatkozni, de annyit elmondott, hogy az MSZP-t kampányidőszakban irányító országos választási bizottságtól kapott felkérést arra, hogy vállaljon szerepet a kampánystábban mint gazdasági "kommunikátor". Emellett Kazincbarcika polgármesterjelöltje lesz jövőre. Szitka szeretné befejezni, amit elkezdett, ezért amíg el nem készül a FiB kampánystratégiája - vagyis körülbelül decemberig - a helyén maradna. A tisztújító kongresszust legkésőbb október elején megtartja a szervezet.

Információink szerint Szitka lemondása mögött más is van. Korábban is lehetett hallani arról, hogy a FiB-en belül - és állítólag a miniszterelnök környezetében is - alkalmatlannak tartják az elnököt; s a nyár elején egy sikertelen "puccskísérlet" is történt ellene. Szitka támogatói szerint azért, mert egyeseknek a változásokkal sérültek az érdekei. Tény, hogy elnökként rendbe tette a FiB gazdálkodását, de a szervezetben többen úgy gondolják, hogy a politikailag amúgy sem túl aktív Fiatal Baloldalt "elvágta" abban a politikai közegben, amelyben működnie kellene. A helyzetet sokan annyira kilátástalannak tartották, hogy a nyáron a FiB "bedöntésén" gondolkodtak, mondván: maradjon csak ebben a korosztályban az Amőba, amelyet a miniszterelnök személyes ügyeként kezel. Szocialista körök szerint a választások közelsége miatt a kormányfő is döntésre szánta el magát, s az ő javaslatára hívták meg a kampánystábba a tehetséges gazdasági szakembernek tartott Szitka Pétert.

A szocialista oldalon egyébként egyre több a fiatal generációs csoportosulás. A főleg szabadidős programokat szervező Next, illetve a nem pártpolitizáló, de a baloldal előtt álló feladatokkal, kihívásokkal foglalkozó Amőba után a komolyan politizálni szándékozó fiatalok beléphetnek az utánpótlásképzést jelentő Fiatal Baloldalhoz, amelynek "veterán" tagjai képezik a nem intézményesült formában működő Mozaik Klubot, s a szocialista párton belül ott van még a fiatal "technokrata" csapat, a Harmadik Hullám Platform. Vagyis a "leosztás" szerint a FiB az utánpótlás bázisa, a közvetítő csatorna az MSZP felé, ha most nem tölti is be ezt a szerepét. A baloldalon politizáló 25-30 évesek többségét az utóbbi időben egyből a párt helyi szervezetei "szippantották fel", de sokan eleve az MSZP-be akartak belépni, nem pedig a FiB-be.

Annak ellenére, hogy a különböző szervezetek különböző célokkal jöttek létre, feszültségek vannak köztük. Tavaly Szitka Péter is a mozaikosok erőteljes támogatásával lett a FiB elnöke, csakhogy addigra már a mozaikosok - akiknek többsége állami vagy önkormányzati tisztséget vállalt - "kikoptak" a szervezetből. Nem utolsósorban ezért (is) került légüres térbe. Azt senki sem állítja, hogy a helyzetért ő lenne a felelős; ez ugyanis egy sok éve tartó folyamat vége.

A FiB új elnökétől azt várják majd, hogy visszaszerezze a szervezet politikai támogatottságát. Szükség van az utóbbi években "elhalt" képzési rendszer megújítására is - a hírek szerint az ezzel megbízott Újhelyi István MSZP-alelnök létre is hozta a háttérintézményeket. A legnagyobb esélye az elnöki poszt elnyerésére Komássy Ákosnak, a szervezet elnökhelyettesének, Medgyessy Péter volt miniszterelnök személyi titkárának van. Ő élvezi a kormányfő támogatását is.

A szocialista párt egyik belső felmérése azt mutatja, hogy míg a 25-35 évesek között "gyengék", addig a 18-25 közötti korosztályban "jönnek fel" a Fideszhez képest. Ezt a baloldalon sem a remek teljesítménnyel magyarázzák, hanem azzal, hogy ez a korosztály már nem látta a "forradalmi" fideszes politikusokat, míg a 25-35 évesek "együtt öregszenek" a Fidesszel.

A Fiatal Baloldalt a szocialisták utánpótlási bázisának szánták. Kevés sikerrel
A Fiatal Baloldalt a szocialisták utánpótlási bázisának szánták. Kevés sikerrel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.