Kormányhozzájárulás a paksi üzemidő meghosszabbításához

A kormány szerdai döntésével elvi hozzájárulást adott a paksi atomerőműüzemidejének húsz évvel történő meghosszabbításához - közölte LászlóBoglár kormányszóvivő a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón.

- A kormány döntött a Bátaapáti közelében történő fúrások engedélyezéséről, amelyek a kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékok tárolójának létesítését szolgálják. Ez elvi hozzájárulást jelent a paksi atomerőmű üzemidejének húsz évvel történő meghosszabbításához is - mondta László Boglár.

Kiemelte: több könyvvizsgáló és piackutató cég vizsgálatai egyhangúlag megállapították, hogy az üzemidő meghosszabbításához minden biztonsági követelmény teljesíthető, a projekt műszakilag megoldható és egyértelműen gazdaságos.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságának tavaly novemberi ülésén valamennyi frakció támogatta az üzemidő-meghosszabbítási programot.

- A mostani kormánydöntés elvi hozzájárulást jelent, vagyis nem jár együtt azzal, hogy Pakson a közeljövőben bármilyen, ezzel kapcsolatos lépésre sor kerül - hangsúlyozta László Boglár.

Hozzátette: a következő lépés a környezetvédelmi és üzem-meghosszabbítás engedélyezési kérelem, ami várhatóan 2007-ben kerülhet a szakhatósághoz.

Koltai Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője üdvözölte a kormány döntését. A képviselő Tolna megyei. Aggályosnak találta az MVM Rt. törvényben is rögzített holdingosítását, azt a centralizációt, amelynek következtében számos funkciót, gazdasági és informatikai tevékenységet terveznek jövő év január 1-ig elvonni a Paksi Atomerőműtől. Szerinte ennek még lehet bizonyos szempontból gazdasági racionalitása, de az ördög a részletekben lakozik.

Koltai reményei szerint nem akarja a kormány suba alatt eladni a bátaapáti munkálatok legnagyobb kivitelezőjét, a Mecsekérc Rt.-t, amely atombiztos üzlet lenne azoknak, akik megszereznék, mivel több tízmilliárdos állami megrendelésre számíthat a cég, amely nyár elején szerepelt az ÁPV Rt. privatizációs kínálatában, de később a Fidesz tiltakozására eltűnt onnan.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.