Drámai ENSZ-jelentés a világszegénységről

A szegénység mérséklése érdekében több segélyre, a világkereskedelem reformjára és hosszú távú békére van szükség - mondta az ENSZ magyar főtitkár-helyettese a világszervezet fejlesztési programja (UNDP) szerdán közzétett éves életszínvonal-jelentéséről.

"A világ rendelkezik megfelelő tudással, erőforrásokkal és technológiával ahhoz, hogy véget vessen a végletesen nagy szegénységnek, de az idő egyre sürget" - utalt a jelentés egyik megállapítására Mizsei Kálmán, aki az UNDP regionális igazgatói posztját is betölti. A UNDP 1990 óta készít éves jelentést a világ 170 országát megvizsgálva. Mizsei Kálmán azt mondta, történelmi lehet a szeptember közepi ENSZ-csúcs, amely a szegénység elleni küzdelmet és a világszervezet reformját vitatja meg, mivel kedvező esetben történelmi fontosságú döntések születhetnek.

A főtitkárhelyettes hangsúlyozta: EU-tagként megnövekedett súlyával és lehetőségével Magyarországra számottevő adományozóországként tekintenek a nemzetközi segítségnyújtás terén. Az UNDP most közzétett jelentésében azt javasolja, hogy 2010-re a világ donorországai legalább bruttó nemzeti jövedelmük(GNI) fél százalékát fordítsák külföldi segélyekre, 2015-re pedig ezt az arányt 0,7 százalékra emeljék. Kiemelte: Magyarország a 35. helyen áll az ENSZ Fejlesztési Programja 2005-ös jelentésében található országlistán, amely a várható élettartam, az oktatás és a jövedelem szintje alapján rangsorolta a világ 170 országát.

"Magyarország szerepét pozitívan értékelik a humán fejlesztés terén, évek óta előrelép ezen a listán" - közölte. A jelentés felhívja a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy a donorországok évente egymilliárd dollárt költenek a fejlődő országok agrársegélyezésére, ugyanakkor naponta költenek ugyanakkora összeget saját mezőgazdaságuk támogatására.

"Közel hétszázmillió ember él Afrikában a Szaharától délre fekvő területeken, és ennek a térségnek kisebb a részesedése a világ exportjában, mint a tízmilliós Belgiumnak" - tért ki a jelentés egyik megállapítására Mizsei Kálmán. Az UNDP keményen bírálja az Európai Unió agrártámogatási politikáját, amely rendkívüli módon visszaveti a mezőgazdaságból élő országok lehetőségeit. Példaként megemlíti az európai farmerek cukortúltermelését, amely harmadával csökkentette a cukor világpiaci árát, és ez óriási bevételkiesést okozott Brazíliának, Dél-Afrikának és Thaiföldnek. A jelentés hasonlóan riasztónak találja a hagyományosan kávéexportáló országok helyzetét, a kávé világpiaci árának drasztikus csökkenését . "Erősíteni kell a szálakat a kereskedelem és a humán fejlesztés között" - fogalmazott Mizsei Kálmán. Hozzátette: az agrárszubvenciókra vonatkozó amerikai-EU-japán megállapodásokat úgy kell átalakítani, hogy az ne lehetetlenítse el a fejlődő országokat. Megjegyezte, hogy Magyarországot ez nem fogja kedvezően érinteni, hiszen az EU-ban mi is érdekeltek vagyunk az agrártámogatások fenntartásában.

A jelentés megállapítja: a szegénység és az erőszak összekapcsolódik a legfejletlenebb országokban, és további lépéseket kell tenni a világ fegyveres konfliktusainak megszüntetése érdekében. A fegyveres konfliktusok 40 százaléka Afrikában zajlik, ugyanakkor a jelentés szerint többen halnak meg az érintett országokban betegség és hiányos táplálkozás következtében, mint bombáktól.

Az UNDP szerint a jelenlegi tendenciákat figyelembe véve 2015-re 827 millió ember él majd extrém szegénységben, másik 1,7 milliárd ember is csupán napi két dollárból (mintegy négyszáz forint) éli majd életét. Az UNDP prognózisa riasztó távlatokat mutat a gyermekhalandóság terén is: 2045-nél előbb nem fog csökkenni az öt évnél fiatalabb gyermekek halálozásának száma. Ami az oktatást illeti, tíz év múlva még mindig 45 millió gyermek nem jár iskolába, közülük 19 millió Afrikában, a Szaharától délre fekvő területeken. MTI)

Pakisztáni téglaégetõ munkás Szukkurban
Pakisztáni téglaégetõ munkás Szukkurban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.