Meggyilkolták Abbasz biztonsági tanácsadóját, Músza Arafatot

Szerdára virradóra ismeretlen fegyveresek agyonlőtték Gázában Músza Arafatot, a palesztin elnök biztonsági tanácsadóját, a palesztin nemzetbiztonsági szolgálatok korábbi parancsnokát. Utóbb a Népi Ellenállási Bizottságok nevű szélsőséges szervezet jelentkezett elkövetőként.

Szemtanúk közlése szerint tucatnyi fegyveres rohanta meg az éjszaka Músza Arafat házát, rakétagránátokat lőttek ki rá, és tűzpárbajt vívtak a politikus testőreivel, majd végeztek vele. A férfi a néhai Jasszer Arafat palesztin elnök unokaöccse volt, egy időben ő irányította a palesztin biztonsági szolgálatokat. Mahmúd Abbász jelenlegi elnök leváltotta, de kinevezte saját biztonsági tanácsadójának.

A palesztin elnök elítélte a gyilkosságot, mint mondta: elszánt arra, hogy megtalálják a tetteseket. Mahmúd Abbász hangoztatta, hogy a merénylet nem akadályozza meg őt abban, hogy helyreállítsa a törvényt és a rendet.

A gyilkosság vélhetően a Gázai övezetben uralkodó frakcióharcok jele - állítják szakértők. A tábornokot gyakran vádolták korrupcióval, és számos befolyásos ellenséget gyűjtött össze magának. Már többször megpróbálták megölni.

A rendőrség közlése szerint a politikust a támadók kirángatták a házából az utcára, és ott lőtték agyon, vagyis kivégzés jelleget adtak a gyilkosságnak. Megölték Músza Arafat idősebb fiát is, aki szintén a biztonsági erők tisztje volt.

Időközben a Népi Ellenállási Bizottságok (PRC) elnevezésű palesztin szervezet magára vállalta a gyilkosságot. A szervezet szóvivője kollaboránsnak nevezte a meggyilkoltat, amely kifejezéssel általában az Izraellel együttműködőket illetik. A szóvivő azt ígérte, hogy a merénylet indokait később a nap folyamán részletesebben a nyilvánosság elé tárják. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.