Gyurcsány: Mindenki vonja le a tanulságot

Sokat ártott a magyar-magyar kapcsolatoknak a december 5-i népszavazáson felelőtlenül feltett kérdés; a kialakult helyzetben a feladat az, hogy megkeressük azokat az ügyeket, amelyekben egyetértés van - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Rádiónak adott keddi interjújában. A miniszterelnök azt követően nyilatkozott, hogy hétfőn konzultációt folytatott a határon túli magyar szervezetek vezetőivel a Parlamentben.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a megbeszélésen résztvevők közül többen azt nyilatkozták, a kettős állampolgárság megadását semmilyen más intézkedéssel nem lehet kiváltani, megismételte korábbi álláspontját. "Magyarország tavaly december 5-én úgy döntött, hogy nem ad ehhez a kettős állampolgársághoz politikai felhatalmazást. Én szerintem ebből mindenkinek le kell vonni a tanulságot" - szögezte le. Hozzátette: a népszavazás után kialakult helyzetben "én azt mondom, hogy keressük meg azt, amiben van egyetértés, menjünk el legalább odáig" - mondta, utalva azokra a javaslatokra, amelyeket hétfőn ismertetett a határon túli magyar szervezetek vezetőivel. Gyurcsány a többi közt egy, az európai uniós országokban szabad utazást biztosító speciális személyi igazolvány bevezetésére tett javaslatot, továbbá arra, hogy az alkotmányban is definiálják a határon túli magyar szervezetek közjogi helyzetét és a nemzeti közösséget. A harmadik elem: az Országgyűlésnek legyen a határon túli magyarsággal foglalkozó állandó bizottsága.

A Fidesznek a speciális személyi igazolványt bíráló megjegyzésére válaszul a miniszterelnök azt közölte: "Eddig mindenki azt mondta, a kettős népszavazási kampányban is, hogy a magyar útlevélről van szó", (...) hogy ez az igazán fontos, a legnagyobb ellenzéki párt méretes útlevelet írt alá, hogy erről szól ez a történet, hát most akkor itt van. Akkor miről szól itt valójában a vita?"

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.