14 ezer munkahelyet akar leépíteni a Volkswagen Európában

Európa legnagyobb autókonszernje, a német Volkswagen 2008-ig 14 ezer munkahelyet akar megszüntetni 123 ezer európai munkahelyéből, döntő részüket Németországban - jelentette kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Bernd Pischetsrieder, a konszern vezetője korábban általánosságban annyit mondott, hogy "tekintettel a világméretű versenynyomásra minden területen messzemenő költségcsökkentésre van szükségünk, beleértve a személyi költségek csökkentését is". Pischetsrieder szerint németországi gyáraikban több ezer a nélkülözhető munkások száma.

A leépítés leginkább a Volkswagen nyugat-németországi telephelyeit (Wolfsburg, Hannover, Kassel, Emden, Braunschweig, Salzgitter) érintené, a 102 ezer munkahelyből tízezer munkahelyet számolnának fel. A lépés ezen belül is leginkább a wolfsburgi anyaüzemet sújtaná, ahol ötvenezren dolgoznak. A konszern, amelyhez az Audi, a Skoda és a Seat is tartozik, az egész világon 342 ezer ember foglalkoztat a Frankfurter Allgemeine Zeitung adatai szerint.

Pischetsrieder szerint nem elbocsátásokkal akarják megoldani a létszámcsökkentést. A VW egyik szóvivője azt mondta, hogy "jelenleg nem tervezik" egész üzemek bezárását. A megoldást részmunkaidős foglalkoztatással képzelik el, a megüresedő munkahelyekre új embereket nem vennének fel, felajánlanák a korkedvezményes nyugdíjazást, illetve tetemes végkielégítést távozás esetén. Elemzők szerint tízezer munkahely leépítése Németországban évi 500-600 millió euró megtakarítást eredményezne a Volkswagennek.

Pischetsrieder a javuló értékesítési számok ellenére is komor gazdasági környezetről beszélt, stagnáló, vagy visszaeső piacokról, arról, hogy a nemzetközi autógyártó iparban fölös kapacitások vannak, s ez növeli a versenynyomást.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.