A hétfői találkozó után éles kritika a határon túli sajtóban

Krónika: a Gyurcsány-kormány csapdában

A magyarországi szocialisták már aligha változtathatják meg számottevő imázsveszteség nélkül a kettős állampolgársággal szembeni elutasító álláspontjukat - írta keddi kommentárjában a Krónika. Az erdélyi napilap vezető szerkesztője, Gazda Árpád Borítékolt imázsveszteség című írásában úgy véli: kétségkívül csapdahelyzetbe szorult a Gyurcsány-kormány a határon túli magyarok ügyében. A Budapestre meghívott határon túli szervezetek képviselői ugyanis egybecsengően jelentették ki: szükségesnek tartják a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) mielőbbi összehívását, és továbbra is igénylik a magyar állampolgárság Kárpát-medencei kiterjesztésének törvénybe iktatását.

E két határon túli igény azért hozza lehetetlen helyzetbe a budapesti kormányt, mert a szocialisták már aligha változtathatják meg számottevő imázsveszteség nélkül a kettős állampolgársággal szembeni elutasító álláspontjukat - írja a szerző, aki szerint ez az álláspont a tavaly decemberi népszavazás kampánya által a magyar közvélemény legmélyebb bugyrait is átitatta. Amíg azonban az állampolgárság a leghangsúlyosabb határon túli követelés - olvasható a továbbiakban -, addig okkal érezheti a kabinet a MÁÉRT összehívását is fölöttébb kockázatos lépésnek. "Borítékolható ugyanis, hogy a következő MÁÉRT-ülésen sem sikerül egyetértésre jutni, és nem születik olyan zárónyilatkozat, amelyet valamennyi fél képviselői aláírhatnának. Egy ilyen helyzet pedig szintén imázsveszteséggel járna" - állapítja meg Gazda.

Gyurcsány Ferenc azzal a javaslattal próbálta ezt a két szempontot összebékíteni, hogy a magyar–magyar csúcsot csak akkor tartsák meg, amikor meg tudnak állapodni a záródokumentum szövegében. Ha azonban nem jutnak egyezségre az elkövetkező hónapokban, a kormány a törvénnyel kerül összeütközésbe, amely előírja: a MÁÉRT-et évente legalább egyszer össze kell hívnia. A fórum legutóbbi ülését ugyanis tavaly novemberben tartották.

A szerző szerint Gyurcsány Ferenc bármelyik megoldást is választaná, döntése népszerűtlen lesz. Márpedig bő fél évvel az országgyűlési választások előtt egyáltalán nem mindegy, hogy a kormány döntései rokonszenvet vagy ellenérzéseket gerjesztenek. A szorító helyzetből azzal találhatna egérutat a kormány, ha az egész határon túli ügyet sikerülne a közérdeklődés peremvidékére szorítania. Erre viszont a decemberi népszavazás után már aligha van esélye - írta a Krónika vezércikkének szerzője.

Újvidék: háromból semmi

Háromból semmi című írásában elemzi az újvidéki Magyar Szó című napilap Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök és a határon túli magyar szervezetek vezetőinek hétfői budapesti találkozóját. Bódis Róbert keddi írásában ismerteti a magyar miniszterelnök három szóbeli javaslatát. Szép gondolatnak tartja azt, hogy alkotmányba foglalnák a határon túliakért viselt felelősséget, de azt firtatja, hogy ebben mi az új és ettől kinek lesz jobb?

A szerző az ajánlott speciális magyar személyi igazolványt "felturbózott magyarigazolványnak" nevezi, amely messze van a magyar útlevéltől és a magyar állampolgárságtól. A határon túli magyarság ügyeivel foglalkozó parlamenti bizottság létrehozásával kapcsolatos javaslatot jó ötletnek tartja a cikk szerzője, de megjegyzi, hogy az Országgyűlés külügyi és emberi jogi bizottsága eddig is foglalkozott a határon túliak ügyeivel.

"Ha a mérleg egyik serpenyőjében a kettős állampolgárság követelése van, a másikban pedig a miniszterelnök három javaslata, akkor nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy lássuk, nehéz lesz ezt a mérleget egyensúlyba hozni. Főleg úgy, hogy mindenki ragaszkodik a saját álláspontjához" - írja Bódis, aki szerint hosszadalmas tárgyalások elé néz a határon belüli és a határon kívüli politikai elit. Arra volt jó a budapesti találkozó, hogy kimozdítsa a magyar-magyar viszonyt a holtpontról, de Bódis szerint kérdéses, hogy történt-e előrelépés.

"A közös fénykép megvolt, de igazán nem látszik, hogy fontos kérdésekben előrébb jutott volna a két fél. Az átlagos határon túlit, azt hiszem, az nem vigasztalja, hogy sikerült egy asztalhoz ültetni (hosszú idő után) a tárgyaló feleket, ő a problémáira vár megoldásokat. Megoldásra váró problémák pedig sajnos vannak, nem is kis számban. Ezért nem marad más, mint várni. De meddig?" - kérdezi írásában az újvidéki lap munkatársa.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.