Kasza szerint oda nem üthet, ahová tartja a kezét

Kasza József, a VMSZ elnöke lapunk kérdésére a kettős állampolgárság kapcsán azt mondta: biztos lehetne valamiféle megoldást találni, az Európai Unió különböző államaiban is különböző variációk léteznek.

Szerinte kár volt elvesztegetni az elmúlt két-három évet, már korábban tárgyalóasztalhoz lehetett volna ülni a magyar kormánnyal, hogy mindenki számára elfogadható kompromisszumot találjanak.

A határon túliaknak tervezett személyi igazolványt érintve elismerte, hogy az Európai Unió nem fogadja el a nemzeti alapon való megkülönböztetést. Hozzátette azonban, hogy a környező államok, Horvátország, Szerbia és Montenegró egyaránt megadták a kettős állampolgárságot a határon túli horvátoknak, illetve szerbeknek. A mostani fórumról azt mondta: nem azért jöttek Budapestre, hogy tovább élezzék a feszültséget. - Az anyaországgal együtt kell működnünk. Mindenki előtt világos: oda nem üthetek, ahová tartom a kezemet - tette hozzá Kasza.

Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke szerint a határon túliaknak beharangozott magyar személyi igazolvány mindenképpen megoldást jelent mind az anyaországgal való kapcsolattartásra, mind az EU-ba való beutazásra, mivel a jelenlegi ukrán törvények kizárják a kettős állampolgárságot. Gajdos differenciált megközelítést sürgetett, mert a határon túli szervezetek országonként gyökeresen eltérő politikai-gazdasági helyzetben és feltételrendszerben működnek.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetője magától értetődőnek nevezte, hogy a magyar kormány európai szinten indokolható érvrendszerrel támasztja alá a határon túliaknak szóló személyi igazolványt. Szerinte a kisebbségi magyaroknak nem okoz majd problémát, hogy magyar állampolgárságú felmenőket találjanak. A kettős állampolgárságot pedig csak kétharmados parlamenti többséggel lehet megteremteni, de erre egyelőre nincs esély.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke lapunknak úgy vélekedetett: "Amíg nem tudjuk, hogy pontosan mit is takar a határon túliaknak szóló személyi igazolvány, addig nehéz megítélni az új kezdeményezést. Ez egyelőre inkább kedvezményes vízumnak tűnik, de ki kell várni, hogy milyen más kedvezmények társulhatnak hozzá".

Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke ezzel is egyetértett, annyit fűzve hozzá, nemhogy a javaslat tartalmát, de még a vázlatát sem látja, hiszen a tervezett alkotmánymódosítás kapcsán is három indítványt terjesztett elő a kormányfő. Gyurcsány Ferenc megjegyzésével kapcsolatban - miszerint még ezt, a kettős állampolgársággal szemben csak részeredményt felmutató kedvezményt is nehéz lesz elfogadtatni a szomszédos államokkal - Markó azt mondta: Románia közelgő EU-integrációjával az ügy túlhaladottá válhat. Utalt arra, hogy ma már a státustörvénnyel kapcsolatos viták is elcsitultak, sőt, a kedvezménytörvény elfogadásával a "román diplomácia átlépte a Rubicont". A hétfői fórumot a véleménykülönbségek kibeszélésének nevezte, amelyen nem számított arra, hogy egy csapásra megoldják a jelenlegi éles nézetkülönbségeket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.