"Megölted a családom" - komor üzenetek a Tabánból

Aggasztó fejlemények ellen tiltakozott a "Lehet Más a Világ! Aktivista Klub" vasárnap a Tabánban. A komoly mondanivalót hordozó demonstrációt piknikhangulat jellemezte.

A "Légy-ott a Tabánért!" résztvevői a folyamatban lévő szállodaberuházás kerítése mellett letelepedve, zenét hallgatva, beszélgetve, zsonglőrködve fejezték ki egyetértésüket a zöldterületek és közparkok beépítése elleni demonstrációval.

A rendezvényhez, amelyen 14 órától éjfélig folyamatosan több százan jelentek meg, csatlakozott a Védegylet, az Attac Magyarország és a Magyar Zsonglőr Egyesület.

A demonstráció szervezői a budapesti zöldterületek arányának további csökkentése ellen hirdették meg a tiltakozó akciót az egyik folyamatban lévő beruházás helyszínén. Egyúttal
a többi eddig felszínre került budapesti "Zengő típusú" problémára is felhívták a figyelmet. Tiltakoztak a Gellért-hegyi siklóépítés, a Mechwart-ligeti mélygarázs, a Jókai és a Hunyadi térre vonatkozó beépítési tervek ellen, és aggodalmukat fejezték ki a Bikás park és a Svábhegyi arborétum jövőjével kapcsolatban.

"Kempinski STOP!" "Egy hotel miatt vágnak ki!" "Ne vágj ki!" "Döntsd a tőkét, ne a fákat!" "Fűvel, fával könnyebb!" "Don't kill me!" "Pénzért már mindent szabad?" "Ne hagyjuk a köztereket!" "Miénk itt a tér" - feliratú transzparenseket aggattak a piknik résztvevői a környékbeli fákra.

Egy facsemetén azt a tömör üzenetet olvashattuk, hogy "Megölted a családom".

A pikniken fair trade kávét is árusítottak - "Fairülj, fairülj asztalkám" transzparenssel nyomatékosítva - igaz, a kávéhoz a tejet egy külföldi multi dobozos tartós teje szolgáltatta, és a poharak is a város szeméttelepeit terhelő műanyag hulladék mennyiségét növelték. A kávéért mindenki tetszés szerinti árat fizetett. Az alkalmi kávézó üzemeltetői a NOL-nak elmondták: nem volt elég idejük a felkészülésre, ezért maradt el az egyébként szokásos biotej beszerzése.

Budapesten egyelőre nem található állandó fair trade kávézó, de alternatív eseményekre már gyakran kitelepülnek. Aki alacsony marketingköltséggel terjesztett, a kávé árából a termelőnek méltányos részesedést garantáló kávéhoz kíván jutni, jelenleg néhány fővárosi bioboltban vásárolhatja meg az alapanyagot. A Tudatos Vásárlók Egyesülete, a Védegylet és más civil szervezetek azonban a közeljövőben tervezik a Fairvilág Szövetség kávézójának elindítását.

(NOL)

Légy ott a Tabánért!
Légy ott a Tabánért!
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.