Ferihegy - az állam változatlanul eladná

Hétfőn déltől kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek Ferihegyen a Budapest Airportnál működő érdekképviseletek, a tulajdonos eladási szándéka azonban töretlen.

Kovács Zoltán, a BA üzemi tanácsának korábbi elnöke elmondta: délután 12-14 óra közöttre hirdették a munkabeszüntetést.

A BA-nál működő öt reprezentatív szakszervezet még a múlt héten alakított közös sztrájkbizottságot, a privatizációtól független követeléseik teljesítése érdekében. A sztrájkbizottság ismertetése szerint a tulajdonos a hét végén megszakította a tárgyalásokat és az egyeztetési folyamatot lezártnak tekinti, ezért döntöttek az érdekképviseletek a munkabeszüntetés mellett.

Az ÁPV Rt. az eredeti ütemterv szerint folytatni kívánja a BA Rt. privatizációját - közölte a társaság. A Munka törvénykönyve nem alkalmazható az ÁPV Rt. eljárására a Budapest Airport Rt. (BA Rt.) privatizációjában, mivel az ÁPV Rt. a BA Rt. munkavállalóinak nem munkáltatója - áll a privatizációs társaság közleményében. Munkáltatói minőségét még a BA Rt. feletti tulajdonosi jogok gyakorlása sem alapozza meg - teszik hozzá.

A társaság emlékeztet arra, hogy a Fővárosi Munkaügyi Bíróság augusztus 29-i, első fokú, nem jogerős végzésével érvénytelenné nyilvánította a BA Rt. privatizációjára vonatkozó pályázati kiírást. A bíróság döntését a munkavállalók - a BA Rt. Üzemi Tanácsa - véleményezési jogának megsértésével, mint a munkáltató eljárási mulasztásával indokolta.

Az ÁPV Rt. saját közlése szerint az eljárására irányadó privatizációs törvénynek a munkavállalók tájékoztatására vonatkozó előírásainak maradéktalanul eleget tett, így munkáltatói mulasztást, azaz jogsértést nem követhetett el.

A társaság bízik abban, hogy a másodfokú bíróságnak az ÁPV Rt. számára kedvező döntése mielőbb megszületik.

Ha a várt kedvező döntés nem a megfelelő időben születne meg, az ÁPV Rt. egy esetleges új pályázati eljárás előkészítését is megkezdte.

Erről hétfőn a vagyonkezelő szervezet a privatizációs törvény előírásainak megfelelően tájékoztatta a BA Rt. Üzemi Tanácsát és szakszervezeteit is.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.