Tizenöt hónap múlva észt euró

Észtország tökéletesen készen áll arra, hogy 2007-ben bevezesse az eurót, s az átállást követő fél év alatt folyamatosan kivonja a használatból a jelenlegi fizetőeszközt, a koronát - jelentette be az észt kormány.

A közös európai pénz 2007. január 1-jei bevezetése után az észtek két hétig használhatnák párhuzamosan a régi és az új fizetőeszközt - jelentette be Aivar Soerd pénzügyminiszter. Ezután az év közepéig a koronát már csupán a bankokban fogadják majd el, majd attól kezdve pedig az Észt Nemzeti Bankban lehet majd beváltani. Az áttérést könnyítendő, a kereskedőknek koronában és euróban is ki kell függeszteniük az árat egy éven át, 2006. július 1-jétől kezdődően.

Ez év végéig döntik el, hogy mely pénzverdében készítik majd a nemzeti oldalt is tartalmazó euróérméket.

Az euróövezethez való csatlakozás miatt Észtországnak módosítania kell alkotmányát, amely kimondja, hogy csupán az Észt Nemzeti Banknak áll jogában kibocsátani észt pénzt. Ez ügyben ma találkozik Joaquin Almunia pénzügyi EU-biztos és Rein Lang észt igazságügyi miniszter.


Az eurót jelenleg az EU 12 tagországa használja. Észtország 2004-ben, tizedmagával csatlakozott az Európai Unióhoz, ezáltal vállalva az euró bevezetésének kötelezettségét is.

(eurohirek.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.