Taszár a kínaiak európai raktára lehet

Nem kizárt, hogy kínai kereskedők európai raktárbázisa, elosztó központja lesz a taszári repülőtér, melről Csu Cu-sou (Zhu Zushou), a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete a napokban a helyszínen tájékozódott.

Az eseményen részt vett Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter, aki Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel a héten Kínába látogat, és a tervek szerint a taszári repülőtér esetleges, kínai nagybefektetők közreműködésével történő fejlesztéséről is tárgyal. "A diplomata nem tartotta kizártnak, hogy a jövőben több kínai cég telepedjen le a taszári reptéren" - mondta Vékony László, a Taszár Airport Kht. ügyvezetője. "A repülőtér mielőbbi hasznosítása érdekében a magyar szakemberek elkészítettek egy angol nyelvű marketinganyagot is, ami pontosan tartalmazza Taszár adatait. Ezt elsőként a kínai küldöttség kapta meg" - közölte Vékony László. 

Az ország második legnagyobb repülőterének polgári hasznosítása először 1995-ben merült fel, amihez egy 1998-ban meghozott kormányhatározat zöldutat adott, és ennek nyomán 2002-ben regionális pályázati támogatással elkezdődött a beruházás. Hét hektáros területen, több mint félmilliárd forintból elkészült az utasforgalmi terminál, a gurulópálya és a parkoló.

A kétszintes, ezer négyzetméteres épületben egyszerre mintegy 150 utast fogadhatnak - tájékoztatott a már elkészült létesítményekről a kht. ügyvezetője. A harmadik ütemben szerepel a teherszállítás hátterének megvalósítása, azaz a raktárépület, a kiszolgáló út megépítése, a szállítóeszközök és berendezések vásárlása, amelyhez közel ugyanekkora forrásra van szükség. Ehhez, valamint a működtetéshez keresik a megfelelő befektetőt.

A polgári hasznosításban tulajdonosként érintett három önkormányzat hat évvel ezelőtt hozta létre a közhasznú társaság elődjét, a Taszár Airport Kft.-t 19 millió forint alaptőkével, amihez a megye 15, Kaposvár és Taszár önkormányzata 2-2 millió forinttal járult hozzá. A szervezet, hogy az önkormányzatokhoz hasonló támogatáshoz jusson, 2002-ben - a korábbi összetételben, ám csaknem 8 millió forint törzstőke kivonásával - közhasznú társasággá alakult, amelyben Somogy és Kaposvár önkormányzat 45-45, Taszár 10 százalékos részesedéssel vált tulajdonossá.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.