Markó Béla ragaszkodik a kettős állampolgársághoz

A kettős állampolgárságot csak a kettős állampolgársággal lehet kiváltani, semmi egyébbel – mondta a Krónikának adott nyilatkozatában Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a határon túli magyar vezetőkkel tervezett hétfői találkozóját megelőzően.

Az erdélyi napilap hétfői számában Markó kifejti: "Az én véleményem egyezik az erdélyi magyarok véleményével: a kettős állampolgárságot csak a kettős állampolgársággal lehet kiváltani, semmi egyébbel". Elmondta: az RMDSZ nem kapott semmiféle hivatalos iratot a magyar kormánynak a határon túli magyarok közjogi státusa rendezésére vonatkozó elképzeléseiről. "Csak a sajtóból értesültem arról, hogy a határon túli magyarok Európai Unión belüli utazását a magyar kormány – görög mintához hasonló – speciális személyi okmánnyal kívánja biztosítani" – fejtette ki Markó.
Az RMDSZ elnöke közölte: várja a tájékoztatást Budapest elképzeléseiről, ám a találkozónak véleménye szerint nemcsak erről kellene szólnia. "Fontos lenne tárgyalni a magyar–magyar kapcsolatokról, hangsúlyosan a Szülőföld Alapról, hiszen az abból nyújtandó támogatásokra nagy szükség lenne" – szögezte le.

A határon túli magyar szervezetek vezetőivel találkozik a miniszterelnök

Napra pontosan háromnegyed évvel a kettős állampolgárságról rendezett - és mindenkiben keserű szájízt hagyó - népszavazás után találkozik ma a határon túli magyar szervezetek vezetőivel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.
A népszavazást követő első ilyen jellegű találkozón a kormányfő tájékoztatást ad majd a nemzeti felelősség öt pontjának eddigi eredményeiről és a tervezett változtatásokról a meghívott tíz szervezet vezetőjének.
Gyurcsány Ferenc várhatóan bejelenti, hogy a határon túli magyarok Európai Unión belüli utazását a magyar kormány egy speciális személyi okmánnyal kívánja biztosítani.
A szeptember 5-ei találkozó másik fontos témája a határon túli magyarok közjogi státuszának kérdése. Az elképzelés szerint az alkotmányos státusz meghatározását kiterjesztenék nem csak a Kárpát-medencében, hanem a világban bárhol élő magyarokra.
A kettős állampolgárság azonban aligha lesz megkerülhető téma, különösen azután, hogy Sólyom László köztársasági elnök több interjújában és legutóbb, augusztus 20-ai beszédében is arról beszélt: a határon túli magyarok állampolgárságának ügye megoldásra vár.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.