Megszakad a kapcsolat

Ma hivatalosan is bejelentik: Sugár András távozik a T-Mobile éléről. Úgy tudjuk: a cégvezető nem értett egyet azzal, hogy beolvasszák az általa alapított vállalatot a Magyar Telekomba.

Sugár András, a T-Mobile vezérigazgatójának távozását firtató kérdésünkre szerdán úgy nyilatkozott a Magyar Telekom sajtófőnöke: nem tudnak arról, hogy a csoport felső vezetésében változás következne be, erről ugyanis az igazgatóság határoz, amely eddig nem hozott ilyen döntést. Ma összeül a testület, döntésével pedig hivatalossá teheti a vállalatvezér távozását. Információink szerint a mobilszolgáltatót megalakulása óta irányító Sugár "eltávolítása" csak a kezdet: idővel a T-Mobile mint jogilag önálló cég is megszűnhet, és beleolvadhat a Magyar Telekomba. Ennek jele lehet, hogy amíg Sugár helyét nem töltik be, Straub Elek, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója látja majd el teendőit.

Sugár András megbízatása 2007 elején járt volna le, távozása így idő előttinek mondható. Mint írtuk, a háttérben alapvetően a tulajdonos céget vezető Straub Elek és Sugár András között egyre erősödő feszültség állt, annak a középpontjában pedig az, hogy másként képzelték el a Westel/T-Mobile szerepét. Straub évek óta szerette volna szűkebbre szabni a leányvállalat és annak vezetője önállóságát. Ehhez igazán nagy segítséget akkor kapott, amikor tavaly májusban a Westelből T-Mobile lett, és ezzel a magyar mobilcég egy csapásra részévé vált egy nemzetközi márkának és azon kötöttségeknek, amelyek ezzel együtt jártak. Ráadásul a folyamatosan nyereséget termelő T-Mobile egy állandó finanszírozójává vált a cégcsoport nyűglődő vezetékes üzletágának, így hozzájárult a Deutsche Telekom nem túl fényes eredményeinek javításához is.

A 2005 második negyedéves eredményekről például azt mondta Straub Elek, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója: a tapasztalt javulás elsősorban a hazai mobilüzletágunk jobb teljesítményének köszönhető, ami az értéknövelt szolgáltatások, a forgalomnövekedés, valamint a költségcsökkentő intézkedések sikerének eredménye. Úgy tudjuk, a Magyar Telekom vezérének költségcsökkentési ambíció még ennél is merészebbek. A T-Mobile beolvasztásától a cég négy éven belül 20 milliárdos profitot remél.

Információink szerint Sugár András távozásával elhárul az egyik legfőbb akadálya annak, hogy a T-Mobile-t integrálják a Magyar Telekomba. Úgy tudjuk: a beolvasztási terv részeként ajánlottak Sugár Andrásnak vezérigazgató-helyettesi funkciót a Magyar Telekomnál, hogy ebből a pozícióból irányítsa az üzletágként működő T-Mobile-t. Ezt Sugár nem fogadta el.

Annak persze, hogy a T-Mobile, mint cég, egy csapásra megszűnjön, és üzletágként működjön tovább, vannak akadályai. Az egyik ilyen például az, hogy élő koncessziós szerződése van, amelyben nem a Magyar Telekom van megjelölve mint a mobilszolgáltatási kötelezettségeknek eleget tevő társaság. Úgy tudjuk, a volt Matáv, most Magyar Telekom egy ideje már lobbizik a szakminiszternél, hogy neki kedvezően módosítsák a T-Mobile szerződését.

? cégtörténet

1993: október 27-én a tulajdonosok, azaz a Matáv (45,9%), a US West (44,1%) és a Westel Rádiótelefon Kft. (10,0%) aláírták
az alapító okiratot.

1994: Március 31-én a Westel 900 Budapesten és Kecskeméten megkezdte kereskedelmi szolgáltatását.

1995: GSM-távirat néven októberben elindult az SMS-szolgáltatás.

1996: Az első kedvezményes telefonvásárlási akció: a "Mikulás" promócióban 12 nap alatt több mint 50 ezerrel bővült az ügyfélkör.

1997: Decemberben megjelent az előre fizetett, Domino névre keresztelt, első magyar újratölthető mobilegységkártya..

1998: Aranykártya néven pontgyűjtő program indult. A saját képviseletek száma 24-re emelkedett.

1999: SMS-küldés Dominóval, 333 napos rendelkezésre állási idő Domino mobiljegyen.

2000: Februárban a WAP-szolgáltatást, március elején pedig az internetes online ügyfélszolgálatot indította be a cég. November 16-án a szolgáltatását
a 900-as mellett kiterjesztette az 1800 MHz-es frekvenciatartományokra.

2001: A Westel bevezette a GPRS szolgáltatást, Domino-előfizetőinek teljes körű roaming lehetőséget.
A Matáv megszerezte a Westel
és a 0660 részvényeinek fennmaradó 49%-át.

2002: Áprilisban a világon elsőként elindították a teljes körű MMS-szolgáltatást. Elérhető a Mobilbank, lehetővé válik a WAP-on keresztüli egyetlen kód megadásával történő vásárlás.

2003: A világon elsők között március 15-től mindhárom magyarországi GSM-szolgáltató ügyfelei szabadon, bármely más hazai mobilhálózatba küldhetnek telefonról telefonra fényképeket és hangokat tartalmazó MMS-üzeneteket. Budapest legforgalmasabb területein elindult
a kereskedelmi EDGE-szolgáltatás.

2004: A Matáv igazgatósága arról döntött, hogy a Westel felveszi
a T-Mobile nevet. A cég UMTS teszthálózatán bemutatta
a videotelefonálást. A társaság megvette a harmadik generációs szolgáltatási jogosultságot.

2005: A T-mobile elindította a kereskedelmi 3G szolgáltatását, ügyfeleinek száma meghaladja a négymilliót.

? sugár andrás

Villamosmérnök. Diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte. Az Elektromechanikai Vállalat fejlesztőmérnökeként dolgozott 1974-ig. A Külkereskedelmi Minisztérium alkalmazottja, a New York-i kereskedelmi kirendeltségen kereskedelmi tanácsoshelyettes 1985-ig. Később az Intercooperation Rt. vezérigazgató-helyettese, majd a TRANSELEKTRO Rt. kereskedelmi igazgatója, vezérigazgató-helyettes. 1991-1993-ig a Westel Rádiótelefon Kft. vezérigazgatója, 1993 óta a Westel 900 Rt., a Westel Mobil Rt., majd a 2004. május 3-tól T-Mobile Magyarország Rt. nevet felvevő társaság vezérigazgatója.

A Westel vezetõje a névváltás bejelentésekor. A nagy T árnyékában
A Westel vezetõje a névváltás bejelentésekor. A nagy T árnyékában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.