Gyűlöletbeszéd: a tárca nem adja fel

Lehet, hogy még ebben a ciklusban lesz lobbitörvényünk, és a szaktárca továbbra is keresi a gyűlöletbeszéd szankcionálásának alkotmányos lehetőségét.

Az igazságügyi tárca szakértői változatlanul vizsgálják, hogy milyen alkotmányos eszközökkel léphetnek fel a gyűlöletbeszéddel szemben - tájékoztatott Petrétei József. Az igazságügy-miniszter lapunk kérdésére elmondta: álláspontja szerint jelentős előrelépés lenne, ha legalább a polgári jog eszközeivel felléphetnének a kisebbségekkel szemben indulatok keltésére alkalmas megnyilvánulásokkal szemben. Ehhez azonban meg kell teremteni a kereset benyújtásának feltételeit akkor is, ha nincs konkrét sértett. Elképzelhető például az, hogy a perindítás jogát a sértett kisebbségek érdekeinek képviseletére alakult szervezet kapja meg. Petrétei álláspontja szerint a büntetőjogon kívüli eszközök is alkalmasak arra, hogy visszatartsanak a jogsértéstől, hiszen a jelentős összegű kártérítés hatásosabb eszköz lehet, mint egy felfüggesztett börtönbüntetés. A miniszter elmondta azt is, hogy emellett változatlanul keresik a gyűlöletbeszéd büntetőjogi szankcionálásának lehetőségét.

A közélet tisztaságának és átláthatóságának javítását célzó javaslatok egyik eleme a lobbitörvény, amelynek tervezetét a kormány második olvasatban is megtárgyalta, és elfogadta - közölte Petrétei. A javaslat az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) napirendjén is szerepel, majd az előterjesztés ismét - a kabinet, és a miniszter reményei szerint - azt követően a parlament elé kerülhet. Az OÉT-tel azért kell egyeztetni, mert felvetődött, hogy a megbízás alapján történő érdekegyeztetés szabályozása mellett szükség lenne a társadalmi érdekérvényesítést szabályozó törvény megalkotására is. A párttörvény módosítása ugyancsak a kormányfő által ígért "köztisztasági csomag" része, ám ezzel kapcsolatban Petrétei már kevésbé optimista. Miután kétharmados szabályozásról van szó, a miniszter nem tartja kizártnak, hogy a politikai szervezetek gazdálkodásának szabályait szigorító elképzeléseket az ellenzék nem fogja támogatni.

A Btk.-nak a kábítószer-fogyasztással kapcsolatos rendelkezéseit érintő alkotmánybírósági döntés miatt szintén módosításra van szükség. Az IM a korábbihoz hasonló, viszonylag liberális javaslatot készített. A szakmai egyeztetések után Petrétei úgy látja, hogy a tervezeten még dolgozniuk kell.

Parlamenti ciklusokon átívelő feladatot jelent két új nagy kódex kidolgozása: folyik a polgári és a büntető törvénykönyv kodifikációja, és a tervek szerint az év végére elkészülhet a normaszövegek tervezete is. Petrétei elmondta: a jövő év első hónapjaiban mindkét javaslatról széles körű szakmai és társadalmi vitát kívánnak folytatni, az előterjesztésekről azonban már csak a következő ciklusban születhet döntés. A miniszter kérdésünkre nem vitatta: a büntető törvénykönyv szankciórendszerének átalakítása vitákat válthat ki. Maga nem hisz abban, hogy kizárólag a szabadságvesztés kilátásba helyezése visszatartó hatású lehet, ám egy konzervatív nézeteket valló kormány más elképzeléseket fogalmazhat meg. Leszögezte: szakmai meggyőződése, hogy az első bűntényesek bebörtönzése gyakran egyet jelent egy új bűnözői karrier kezdetével.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.