Textilcsúcs a világ körül

Hétfőn Pekingben, szerdán Washingtonban rendeznek diplomáciai találkozókat, amelyeken egyebek mellett szó lesz a makacs textilvitákról.

A bizakodó nyilatkozatok ellenére kudarcba fulladtak a héten az amerikai-kínai egyeztetések a textilkereskedelemről, miközben az Európai Unió és Peking vitája sem oldódott meg, az európai vámraktárakban 75 millió áruféleség halmozódott fel, a megrendelők legnagyobb bánatára, akik mind nagyobb nyomást gyakorolnak Brüsszelre, hogy találjon valamiféle megoldást.

Az amerikai-kínai elnöki csúcs előtt a két ország illetékesei szerettek volna valamiféle megállapodásra jutni az Egyesült Államokba irányuló kínai textilexportról, amely az idén az első fél évben megduplázódott, s 7,4 milliárd dollárra emelkedett. A tárgyalások azonban kudarcba fulladtak, s Washington kereskedelmi korlátozásokat léptetett életbe, bár egyes termékek - például gyapjúnadrágok, pulóverek - esetében október elejére halasztotta az intézkedések életbeléptetését.

- Kereskedelmi háború bontakozhat ki két-három hónapon belül az Egyesült Államok és Kína között, ha Peking nem reagál a töretlenül bővülő kereskedelmi többletére, amely 162 milliárd dollárra rúg a kétoldalú forgalomban - mondta Fred Bergsten, a washingtoni székhelyű Nemzetközi Közgazdasági Intézet igazgatója.

A textilvitában az Egyesült Államok egyébként olyan jellegű kezdeményezéssel élt, mint az Európai Unió, hogy a textíliák tíz kategóriájában évi 8-12,5 százalékos forgalomnövekedést érjenek csak el.

A kínai export hirtelen meglódulásának oka persze a textilkvóták globális megszüntetése. Ám ez hátrányosan érintette nemcsak az amerikai gyártókat, hanem néhány európai ország - Franciaország, Olaszország - termelőit is, akik korlátozásokat követeltek, hivatkozva a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO) kialkudott éves növekedési szintekre, amibe Peking belement.

Az EU júniusban megemelte a 7,5 százalékos ütemet 8-12,5 százalékra, ám ezt is hamar elérte a kínai kivitel, s a többlet most vámraktárakban porosodik. Az unió kereskedelmi biztosa, Peter Mandelson a hét végét ismét Pekingben tölti a hétfőn esedékes csúcstalálkozó előkészítésére, s elismerte, hogy Kínának jelenleg nincs tennivalója, de bizonyára érdeke a jó kapcsolat fenntartása. Pekingi kollégája jelezte, Kína tartja magát a júniusi egyezséghez. Ám rámutatott: a probléma oka, hogy az EU-ban nem egyeztetik a behozatali engedélyek kiadását. Mandelsonnak most valójában az európai textilgyárak, illetve az európai textilkereskedők között kell megtalálnia valamiféle egyensúlyt, hiszen az unió textilgyártásban kevéssé érdekelt országai nem ellenzik a kínai termékek behozatalát, mások viszont éppen a korlátozásokat szorgalmazzák. Pénteken azt nyilatkozta, az európai kormányok talán a hónap közepéig eldöntik, mi legyen a raktárakban lévő pólókkal, trikókkal, nadrágokkal, pulóverekkel.

Közelebb jönnek a brit divatláncok

A nagy brit divatláncok közül több Kínából Kelet-Európába, Törökországba és Indiába telepíti át a gyártást, mivel a "trendy" ruhák iránti kereslet azonnali kielégítésének szükségessége a beszerzési politika gyökeres átalakítására készteti a kiskereskedőket - írta a Financial Times. Egyszerűen arról van szó, hogy a gyártókat közelebb akarják hozni saját piacaikhoz. A folyamatot felgyorsította az Európai Unió és Kína közötti textilvita, ami miatt a láncok olyan országokba helyezik át a gyártást, amelyek korlátozás nélkül szállíthatnak az unió piacára ruházati cikkeket. Néhány hónappal ezelőtt a sort egyebek mellett a Primark, a Zara és a New Look nyitotta, ők versenytársaikat lepipálva erős keresletnövekedésről adtak számot, mert a legújabb kollekciót gyorsabban tudták piacra dobni, mint riválisaik. Közelebb tervezi vinni a gyártást Európához a Next is, a Debenhams Indiába tart, ahonnan rövidebb a szállítási idő, mint Kínából. Nagy-Britanniába tengeren 22 nap alatt ér Kínából az áru, míg például Törökországból 5 nap alatt.

Megnyitotta az első magyar boltját a H & M

Nem várta ki a Vörösmarty téri egykori ORI-székház helyén létrejövő új épület elkészültét a Hennes & Mauritz divatlánc, amely a közelben, a Váci utcában megnyitotta első magyar üzletét. Ez egyelőre afféle próbaboltnak számít, hiszen a 650 négyzetméteres üzletben csak a fiatal lányoknak szóló kínálatnak jut hely. Az "igazi" nagyáruház majd a Vörösmarty téren nyílik meg jövőre.

Farmerárus Pekingben. Kínában maradnak a készletek?
Farmerárus Pekingben. Kínában maradnak a készletek?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.