Oscarért indul a Sorstalanság

A Kertész Imre Nobel-díjas regényéből forgatott, Koltai Lajos rendezte Sorstalanságot nevezi Magyarország a jövő évi Oscar-versenybe - döntött tegnap az erre kijelölt bizottság.

A legjobb idegen nyelvű film kategória magyar nevezéséről határozó testületben a hazai filmszakmai tömörüléseket képviselő Gazdag Gyula és Surányi András rendező, Hutlassa Tamás és Juhász István producer, továbbá Kende János operatőr vett részt.

Mint arról Hutlassa Tamástól értesültünk, tizenhat film szerepelt a bizottság listáján. Köztük mások is voltak, amelyeket - pusztán esztétikai szempontból - ugyancsak méltó lett volna nevezni. Az adottságok azonban a Sorstalanság mellett szóltak. A filmnek ugyanis már van amerikai forgalmazója, a Thinkfilm, amely a tengerentúlon bemutatja az alkotást, és mindent elkövet, hogy az ottani közvéleményben terjessze hírét. Emellett súllyal esik a latba a film úgynevezett kreditlistája is: Nobel-díjas regényből készült, világhírű filmes a rendezője, és ugyancsak híresség, Ennio Moricone a zeneszerzője. - Ésszerű megfontolások alapján úgy véljük, a Sorstalanság esélyt kaphat, hogy bejut az öt Oscarra jelölt mű közé, amelyek közül egy nyeri el az aranyszobrocskát a Los Ange-les-i Filmakadémia tagjainak szavazatai alapján - mondta a producer.

A jelöltek listáját 2006. január 31-én hozzák nyilvánosságra, a díj ünnepélyes átadása március 5-én lesz a hollywoodi Kodak Színházban.

A Sorstalanság nemzetközi premierje az idei Berlinálén volt, majd a film számos fesztiválon szerepelt. A lagówi mustra fődíja után legutóbb a koppenhágain nyert díjat operatőre, Pados Gyula. A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI az idei év tíz legjobb alkotása közé választotta, így részt vesz az "európai Oscar" (európai filmdíj) versenyében. A közeljövőben a torontói, a vancouveri, a pusani, a haifai és a kijevi filmünnepeken mutatják be a közönségnek. Lapunk információi szerint a Sorstalanságot eddig több mint húsz európai és amerikai országba, illetve Ausztráliába adták el forgalmazásra. A németországi bemutató után hamarosan Olaszországban játsszák.

A film hazai forgalmazása kiemelkedő sikert hozott, több mint négyszázezren látták a mozikban. Itthoni forgalmazója, az InterCom szeptember 6-án jelenteti meg a film DVD-változatát. Ennek különlegessége, hogy kétlemezes lesz, a film halláskárosultak részére magyar felirattal nézhető; a másik lemezen szereplő extrákban a film forgatásáról láthatunk mozgókép-összeállítást, amely Kertész Imrével és Koltai Lajossal készült interjúval, portréval egészül ki.

Köves Gyuri történetét eddig több mint négyszázezren látták a hazai mozikban
Köves Gyuri történetét eddig több mint négyszázezren látták a hazai mozikban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.